Har du hört talas om det nya vårdförloppet för psoriasis? Om inte så är det inte särskilt konstigt, det har inte funnits på plats särskilt länge, och implementeringar av nya saker som ska in i vården både kan och ska kunna få ta tid ibland. Och vårdförloppet för psoriasis kommer – förhoppningsvis – innebära positiva saker för både patienter och sjukvård på både kort och lång sikt.
Det är värt att nämna hela namnet på nyheten jag vill göra dig uppmärksam på: personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för psoriasis, och visst hörs det nästan vad det handlar om? Personen – alltså patienten som ska behandlas – i centrum, och en kedja av åtgärder som sätts in i rätt ordning beroende på alla tänkbara faktorer som påverkar. Hur svår är sjukdomen, funkade den behandling vi satte in först, finns det även psoriasisartrit eller något annat med i sjukdomsbilden. Och så vidare.

Conny Erixon, Förbundsordförande Psoriasisförbundet
Dokumenterad överenskommelse
Vi ska inte gå in för djupt på exakt vad ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp är, det räcker inte utrymmet till för här. Och så väldigt spännande att läsa om är det kanske inte heller. Men väldigt kortfattat är det ett kunskapsstöd som ska bidra till en bättre och mer jämlik vård. Vem du än är och var du än bor ska vården ha tillgång till samma information och kunna fatta samma beslut om vilken behandling som är bäst lämpad för just dig.
De flesta av alla som lever med psoriasis, siffran som brukar bollas upp är cirka 70 procent, har en tillräckligt mild variant för att de ska kunna behandlas i primärvården. Resterande tre tiondelar har alltså så pass svåra problem att de ska vidare till någon annan typ av specialistvård. Vilka som ska remitteras vidare är något som förhoppningsvis ska bli tydligare, och därmed smidigare, att hantera för primärvården.
Behandlingen ska följas upp
Utöver vårdförloppet i sin helhet som är viktigt bara det, vill jag lyfta en sak som kan vara särskilt bra att ha koll på som patient. Det är att det i alla person-centrerade och sammanhållna vårdförlopp ingår att det ska finnas en dokumenterad överenskommelse mellan patient och vårdgivare. Alltså en – återigen, dokumenterad – plan för hur behandlingen och uppföljningen ska gå till. Syftet med det är bland annat att stärka patientens delaktighet och medverkan.
Psoriasisförbundet är glada över att vårdförloppet är på plats, och för att vi kunnat bidra med det i sammanhanget väldigt viktiga patientperspektivet i arbetet. Ett kunskapsstöd riktat till i första hand vårdpersonal är egentligen inget gemene patient kan förväntas ha någon större koll på, men det här är faktiskt viktigt att känna till.