Våren är här, och med den kommer de första riktigt varma och soliga dagarna. Många ser fram emot att få lite färg efter en lång vinter, men hur påverkas huden egentligen av solen? Vi har pratat med Marta Laskowski och Lykke Barck, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, för att räta ut frågetecknen kring pigmentförändringar och solskydd.
Myt 1: ”Pigmentfläckar drabbar bara vissa personer”
Många tror att pigmentfläckar bara uppstår hos vissa individer, men sanningen är att alla kan drabbas.
–Alla kan egentligen få pigmentfläckar, men av olika orsaker som genetik, hormonella förändringar eller inflammation i huden, förklarar Dr. Laskowski.
Det finns olika typer av pigmentfläckar, som fräknar, åldersfläckar (lentigo solaris) och melasma.
–Fräknar beror på pigment-celler som producerar mer pigment och syns mer under sommaren. Åldersfläckar orsakas av ett ökat antal pigmentceller i huden och försvinner inte, medan melasma uppstår av hyperaktiva pigmentceller och kan utlösas av hormoner, graviditet eller vissa läkemedel, säger Dr. Barck.
Myt 2: ”Solbränna är ett tecken på hälsa”
Att bli brun efter en dag i solen kan få huden att se fräsch ut, men i själva verket är det en försvarsmekanism. Att ”sola” är inget som läkarna rekommenderar.
– Varje gång du bränner dig får huden DNA-skador. Särskilt farligt är det att bränna sig i unga år. Kroppen kan reparera en del, men upprepade skador kan leda till permanenta förändringar och hudcancer, varnar Dr. Laskowski. Dr. Barck tillägger: Vi hudläkare vill helst undvika att tala om “hur man solar säkert” eftersom vi egentligen avråder från aktiv solning, som att ligga på stranden för att bli brun. I stället uppmuntrar vi till att skydda huden och vistas i skuggan när solen är som starkast, mitt på dagen.
Det bästa skyddet är täckande kläder. Solkräm ska vara ett komplement, inte en ersättning.
Myt 3: ”Solskydd i dagkräm räcker hela dagen”
Många förlitar sig på sin dagkräm eller sitt smink med SPF, men det ger ett falskt skydd.
–En dagkräm eller foundation med SPF räcker inte för en hel dag, du måste återapplicera solskydd regelbundet, säger Dr. Laskowski.
–Ett effektivt solskydd ska täcka både UVA- och UVB-strålning, och för att säkerställa det bör man välja produkter märkta med SPF 30–50 samt UVA-symbolen i en cirkel, fortsätter Dr. Barck.
Att vara ute i solen är härligt och viktigt för vårt välbefinnande, men det gäller att vara rätt rustad för att undvika skador, både nu och i framtiden. Så tänk efter innan du lägger dig i solen och njut av våren på ett säkert sätt!
Marta och Lykke driver även Hudläkarpodden där de har publicerat drygt 70 avsnitt om olika hudtillstånd och myter kring huden/hudvård. Lyssna på podden här.