Psoriasis är en autoimmun sjukdom och en av Sveriges vanligaste kroniska hudsjukdomar. Psoriasis har ofta stor inverkan på livskvaliteten, men med rätt behandling och stöd för varje individ kan livskvaliteten bli hög. En viktig nyckel är att lära känna sin egen sjukdom och att sprida kunskapen till dina anhöriga.
Psoriasis är en kronisk inflammatorisk systemsjukdom som ofta associeras med utslag och fjällande hud, men sjukdomen kan även påverka lederna, hjärtat och andra delar av kroppen. Psoriasis kan inte botas, men besvären kan lindras avsevärt med rätt behandling. Sjukdomen går ofta i skov, vilket innebär att den ”blossar upp” i perioder, säger Jennifer Olsson Lohmanner, ST-läkare i allmänmedicin i Region Värmland.
Majoriteten av de drygt 300 000 svenskar som har psoriasis behandlas via primärvården. På vårdcentralen kan läkaren upprätta en individuell behandlingsplan. Utvärtes behandling i form av olika typer av salvor och krämer är en viktig del i första linjens behandling för personer med psoriasis.
Kontakta primärvården om behandlingen inte hjälper
– Det är viktigt att följa sin behandlingsplan, men om du har ordinerats behandling med en typ av salva eller kräm och upplever att det inte hjälper ska du inte tveka att ta en ny kontakt med primärvården. Förklara hur psoriasisen påverkar din vardag och livskvalitet och be att få prova en annan behandling. Om de läkemedel som primärvården kan skriva ut inte har tillräcklig effekt för dig har du rätt att remitteras till en hudläkare, som kan ordinera andra typer av läkemedel, säger Jennifer Olsson Lohmanner.
Stöd och erfarenhetsutbyte i patientföreningar
Psoriasisens inverkan på livskvaliteten varierar mycket mellan olika individer. För somliga rör det sig om enstaka utslag som relativt enkelt kan hållas i schack med lokal behandling. För andra kan sjukdomen ha en omfattande påverkan på såväl självkänslan som det psykiska välbefinnandet.
–Även om läkare har den teoretiska kunskapen om psoriasis och vad sjukdomen innebär så saknar de ofta erfarenheten av att leva med sjukdomen. Många söker sig därför till patientföreningar där de kan få stöd och utbyta erfarenheter med andra som också lever med psoriasis. Andra, exempelvis ungdomar som befinner sig i en känslig ålder, kan vara i behov av samtalsstöd om de upplever att psoriasisen begränsar deras liv och har stor påverkan på livskvaliteten, säger Jennifer Olsson Lohmanner.
Ta en aktiv roll i din behandling
Hon rekommenderar psoriasispatienter att lära sig så mycket som möjligt om sin sjukdom och att därefter sprida den kunskapen till vänner och anhöriga. Med rätt kunskap om psoriasis blir det lättare för dem att stötta dig på ett bra sätt.
–Förutsättningarna att få en god livskvalitet med psoriasis är goda, men var beredd på att ta en aktiv roll i din egen behandling. Kontakta primärvården om du inte är nöjd med den behandling du fått där. Ta dig tid att förklara vilken påverkan psoriasis har på ditt liv och be om att få prova ett nytt behandlingsalternativ om du upplever att din nuvarande behandling inte hjälper mot dina problem, säger Jennifer Olsson Lohmanner avslutningsvis.