Rätt typ av solskydd i tillräcklig mängd och vid rätt tillfälle är ett bra sätt att stärka hudens skydd mot solens strålar. Välj solskyddsprodukter med omsorg och betrakta dem som ett komplement till skyddande kläder och att vistas i skuggan när solens UV-strålning är som starkast.
Det är viktigt att välja solskyddsprodukter med hög solskyddsfaktor, mellan 30 och 50 brukar vara lagom. Välj i första hand solskyddsprodukter av välkända märken eftersom de i allmänhet håller en genomgående hög kvalitet. Ett annat råd är att välja solskyddsprodukter som skyddar mot både UVA och UVB-strålning, det kan du avgöra genom att det finns en UVA-symbol på förpackningen, säger Petra Verga Kan, hudläkare och verksamhetschef på Diagnostiskt Centrum Hud City i Stockholm.

Applicera tillräcklig mängd
Om du vistas ute i solen bör solskyddet appliceras flera gånger om dagen. Om du badar eller svettas mycket kan du behöva applicera nytt solskydd så ofta som varannan timme.
–Var noga med att använda en tillräckligt stor mängd solskydd. Undersökningar visar att många applicerar alltför lite solskydd för att de ska få ett fullgott skydd mot solens strålar. En bra tumregel för vuxna är att använda 35 milliliter solkräm, ungefär lika mycket som ryms i din handflata, för att smörja in hela kroppen, säger Petra Verga Kan.
Börja med solskydds-faktor redan i mars
Strålsäkerhets-myndigheten rekommenderar användning av solskydd när UV-index överstiger 2, vilket i Sverige motsvarar perioden mars till oktober. Det finns med andra ord goda skäl att börja använda solskyddsprodukter redan när vårsolen börjar skina i mars. Eftersom det fortfarande är kallt då blir det naturligt att i första hand använda solskyddsprodukter i ansiktet, exempelvis i form av en dagkräm med SPF som både skyddar mot solen och tar hand om huden med återfuktande och vårdande ingredienser. Om du exempelvis befinner dig i fjällen på skidsemester eller ute på sjön så är ett bra solskydd särskilt viktigt. Solens strålar reflekteras och förstärks nämligen i såväl snö
som vatten.
Betrakta solskyddet som ett komplement
Petra Verga Kan betonar att solskyddsprodukter i första hand bör betraktas som ett komplement till skyddande kläder och att främst vistas i skuggan under de timmar på dagen då solens strålar är som starkast, vilket är mellan klockan 11 och 15. Var särskilt noga med att skydda hjässan, ansiktet, öronen och axlarna, exempelvis med en keps, solhatt, en tunn skjorta eller en sjal över axlarna.
–Kom ihåg att även om du smörjer in dig med solskyddsfaktor 50 så finns det inga garantier att inte drabbas av solskador och du lägger dig och solar i flera timmar. En vanlig myt är att solskyddsprodukter kan vara cancerframkallande. Det stämmer inte men däremot finns det tydlig evidens som tyder på att det kan vara cancerframkallande att spendera orimligt mycket tid ute i solen, säger Petra Verga Kan.