Även vid typ 2-diabetes kan insulinbehandling behövas för att uppnå bra blodsockerkontroll. Det kan bero på att man utvecklat en brist på kroppseget insulin, om annan diabetesbehandling är otillräcklig eller vid läkemedelsöverkänslighet. Det kan skapa oro, men insulin är ett effektivt sätt att sänka blodsockret och därmed förebygga komplikationer. Det menar Katarina Fagher, överläkare i endokrinologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Hon svarar här på fem vanliga funderingar kring insulinbehandling vid typ 2-diabetes.
Katarina Fagher
Överläkare i endokrinologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund
American Diabetes Association
1. Om jag måste ta insulin, betyder det att jag har blivit sjukare?
Nej, insulin kan snarare hjälpa dig att få bättre kontroll över din diabetes och därmed förebygga följdsjukdomar. Vid typ 2-diabetes provar man vanligtvis andra läkemedel och livsstilsförändringar först, men om detta inte är tillräckligt, eller vid insulinbrist, så ska man inte vänta med att starta med insulin.
2. Är det smärtsamt att injicera insulin?
Nej, nålarna i insulinpennan är numera supertunna och korta, vilket gör att injektionen sällan gör ont. Dessutom har man färre känselreceptorer på magen och låret där man vanligtvis injicerar, så många tycker att det knappt känns.
3. Går man upp i vikt av insulin?
Insulin släpper in glukos i cellerna vilket sänker blodsockret, men gör också att cellerna kan använda energin mer effektivt. Detta leder ofta till en viss viktuppgång om man inte förbrukar all energi, eller anpassar sitt kaloriintag därefter. Det kan därför vara bra att träffa en dietist för få hjälp med kostråd inför insulinstart.
4. Kan insulin bidra till farligt lågt blodsocker?
Om man tar för mycket insulin i förhållande till behovet så kan det leda till lågt blodsocker. Det är dock ovanligt att personer med typ 2-diabetes får farligt låga nivåer, som man inte själv kan åtgärda genom att till exempel äta druvsocker eller dricka något sött. Ofta lär man sig att känna igen symtomen vid lågt blodsocker, som skakningar, hungerkänslor och snabb puls. Vid sådana känningar kan man lätt häva blodsockerfallet.
5. Finns det en ökad risk för njursvikt, hjärtsjukdom och ögonsjukdomar när man behandlas med insulin?
Nej, det är inte insulinet utan det höga blodsockret som orsakar följdsjukdomar som är kopplade till diabetes. Det är därför viktigt att behandla högt blodsocker i tid för att förebygga komplikationer.
MAT-SE-2200825 v.1.0 nov 2022