Nyckeln till ett liv med hög livskvalitet för personer har diabetes är att minimera risken för fotkomplikationer. Genom att arbeta preventivt och ingripa i god tid så går det att undvika många av problemen, säger David Hultberg som är Leg. Ortopedingenjör och Clinical Process Developer på Aktiv Ortopedteknik.
Diabetes är ett stort folkhälsoproblem som ökar drastiskt både globalt och i Sverige. Till en början är sjukdomen tyst med milda symptom som till exempel ökad törst och frekventa toalettbesök. Eftersom sjukdomen är livslång ökar risken för senkomplikationer efter hand. Diabetesfotsår är en av dessa senkomplikationer som drabbar cirka 5% av alla personer med diabetes i Sverige. Aktiv Ortopedteknik jobbar strukturerat med att hjälpa personer med diabetes till en bättre fotstatus i enlighet med nationella riktlinjer som förespråkar bra skor, inlägg och strumpor.
Förhindra allvarliga komplikationer
Personer med diabetes får ofta nedsatt syn, känsel och blodcirkulation som tillsammans utvecklar en sämre fotstatus.
–När blodcirkulationen i foten försämras blir sår mer svårläkta och det finns risk för infektion i foten. Vid akut infektion kan amputation bli nödvändig som en livräddande åtgärd, säger David. Risken för att drabbas minskas dock avsevärt genom rätt kost, regelbunden motion, rökstopp, lämplig fotbeklädnad och om läkarens medicineringsråd följs. Att gå på regelbunden fotundersökning på sin vårdcentral är en viktig del för att tidigt fånga upp behov av fotvård och ortopedteknisk service. Aktiv Ortopedteknik arbetar efter ett standardiserat och evidensbaserat vårdprogram i nära samarbete med Sveriges regioner och diabetesteam. Ortopedteknisk personal med expertkunskap kring diabetesfoten kan hjälpa till med allt från skor, inlägg och strumpor till ortoser och proteser.
Fotvårdskola: Viktig kunskap till diabetiker
Tvätta fötterna:
– Använd ljummet vatten.
– Torka särskilt noga mellan tårna.
– Använd en mjuk handduk.
Smörj in dina fötter:
Använd fuktighetsbevarande kräm som innehåller karbamid om du har torr eller sprucken hud. Tänk på att massera in krämen i huden.
Byt strumpor:
– Byt varje dag.
– Strumpor i naturmaterial (bomull och ull) är snälla mot fötterna.
– Välj helst strumpor utan sömmar eller vänd sömmarna utåt.
– Välj strumpor med mjuk resår.
Fila förhårdnader:
Skär eller klipp aldrig i förhårdnader. Använd istället en fotfil av sandpapper.
Klipp naglarna:
Klipp efter tåtoppens form och inte för kort. Runda försiktigt till kanterna med en nagelfil om de känns vassa.
Titta på dina fötter
Kontrollera dagligen efter sår, sprickor, rodnader och förhårdnader. Med hjälp av en spegel kan du se hela foten.
Sår, sprickor, förhårdnader, rodnader
Om du har sår, sprickor, förhårdnader, rodnader eller andra hudförändringar ska du visa detta för din ansvariga läkare, diabetessköterska eller medicinska fotterapeut. Dessa förändringar ökar risken för allvarliga fotsår och du behöver remitteras till medicinsk fotvård och ortopedteknisk avdelning.