Skip to main content
Hem » Barn och unga » Vart femte barn blir utsatt för mobbning – utan att berätta det
En ung generation

Vart femte barn blir utsatt för mobbning – utan att berätta det

Ledsne flicka.
Ledsne flicka.
22 procent av eleverna i årskurs 6-9 som blivit utsatta för mobbning eller kränkningar av annan elev har inte berättat om detta för någon, vare sig jämnårig eller någon vuxen i barnets närhet.

Barn och unga vill ofta inte berätta för vuxna om de blir utsatta för mobbning eller utanförskap på grund av att de inte tror att det kommer att ske en förbättring.

– Dels är det svårt att det steget och söka hjälp och dels är det svårt att öppna upp sig och berätta hur man mår. Ibland är det lättare att söka sig till andra unga än vuxna, menar Rebecca Carlsson från Friends Barn- och ungdomsråd.

Den som var utanför

Rebecca blev verbalt mobbad i mellanstadiet. I årskurs 7 och 8 var det mer psykisk mobbning. Det blev lite bättre i årskurs 9 efter att hon bytte klass. 

– En person i parallellklassen beskrev mig som tjejen som satt själv i ett hörn och läste eller kollade på sin mobil. Jag fick sitta med de andra i matsalen, men min närvaro spelade inte någon roll. Det var oviktigt om jag var där eller inte.

Lärarna pratade med de inblandade men det skedde ingen förbättring.

– Det ledde inte till något förutom att lärarna diskuterade med de inblandade. De ansåg att det räckte och att problemet nu var löst. Jag vill säga att man ska ta kontakt med en vuxen, men det är viktigt att man hamnar hos rätt person. Tyvärr gjorde inte jag det.

Räddningen blev vännerna på internet som hon kunde skriva till och som fick henne att känna att hon inte var ensam.

Ett ungdomsperspektiv

Friends är en icke-vinstdrivande organisation som vill förhindra mobbning bland barn och unga genom att erbjuda vuxna forskningsbaserade verktyg. Visionen är en värld där inget barn utsätts för mobbning.

– På Friends är det inte enbart vuxna som pratar om hur barn och unga har det, vi jobbar mycket från ett barn- och ungdomsperspektiv. De unga får prata utifrån egen erfarenhet och berätta hur det egentligen ser ut i skolorna idag.

Du är inte ensam

Rebecca berättar att tankarna och känslorna fortfarande sitter kvar, även om utanförskapet och mobbningen har försvunnit.

– Känslorna försvinner inte så lätt även om jag försöker jobba på det. Men jag ser positivt på framtiden, till skillnad från tidigare då jag var osäker på om jag ens hade en framtid. Det är viktigt att unga får veta att det finns en väg framåt. Inget av det som händer är den utsattas fel. Vill de inte prata med en vuxen kan de prata med någon annan i sin ålder. De behöver inte gå igenom detta ensamma.


Friendsrapporten 2018:

  • Två av tre elever i årskurs 3-9 har inte berättat för någon vuxen i skolan att de utsatts för kränkning eller mobbning.
  • Var femte utsatt elev har inte berättat om det för någon alls, varken en jämnårig eller en vuxen i skolan eller hemmet.

Friendsrapporten 2019:

  • 22 procent av eleverna i årskurs 6-9 som blivit utsatta för mobbning eller kränkningar av annan elev har inte berättat om detta för någon, vare sig jämnårig eller någon vuxen i barnets närhet.

Next article