Skip to main content
Hem » Barn och unga » Hedersrelaterat våld och förtryck ska inte begränsa ungas liv 
Sponsrad

Omkring 240 000 unga i Sverige lever sina liv under hedersrelaterat våld och förtryck. Behovet av att sprida kunskap om vardagsheder är stort. Fryshusets verksamhet Elektra, som arbetar för ett samhälle fritt från förtryck, våld och andra kränkningar. 

Sara Ibrahim
Verksamhetsansvarig, Elektra.
Foto: Privat

Vi startade Elektra 2002, efter mordet på Fadime Sahindal. Vår terminslånga ambassadörsutbildning vänder sig till unga mellan 16 och 25 år som vill engagera sig i arbetet mot hedersrelaterat våld. Efter utbildningen föreläser ambassadörerna i skolor för andra unga om hedersrelaterat våld och förtryck. De utbildar bland annat kring normer och rättigheter, säger Sara Ibrahim, verksamhetsansvarig för Elektra på Fryshuset i Stockholm.  

Elektra erbjuder unga en trygg plattform där de kan öka sin kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck kopplat till bland annat normer och psykisk ohälsa. Det finns ofta ett tabu kring att diskutera dessa frågor och Elektra verkar för att minska det. 

Vardagsheder – vanligare än många tror 

Vardagsheder är ett begrepp som Elektra arbetar för att öka kunskapen kring.  

–Vardagsheder innebär att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck i sin vardag. Det kan handla om att man begränsas i vem man ska umgås med, vad man får ha på sig eller i valet av fritidsaktiviteter. Vi arbetar för att förebygga vardagshedern genom att göra fler unga medvetna om sina rättigheter, säger Sara Ibrahim. 

Många unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck tvingas välja mellan att ta avstånd från sin familj för att öka sin frihet eller att sätta familjen i första rummet till priset av en begränsad frihet. 

–Inga barn eller unga i Sverige ska behöva få sin frihet begränsad av hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en av våra viktigaste drivkrafter inom Elektra. Under våren 2024 erbjuder Elektra kostnadsfria workshops till skolklasser. Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och föreläser dessutom i hela Sverige, avslutar Sara Ibrahim. 

Next article