Skip to main content
Hem » Barn och unga » Föräldrars funderingar om barn och tobak
Barn och unga

Föräldrars funderingar om barn och tobak

Tobaksfri Duo om tobak hos barn och unga
Tobaksfri Duo om tobak hos barn och unga
Foto: Pixabay

Många föräldrar tycker att det är svårt att bemöta barns ovanor när det kommer till tobaksanvändning. Tobaksfri Duo har lång erfarenhet av hur man kan förebygga tobaksbruk, nedan har vi listat svar och tips på hur du kan gå tillväga för hjälpa ditt barn till ett tobaksfritt liv.

avatar

Margareta Pantzar

Foto: Psykologer mot tobak

avatar

Ywonne Wiklund

Foto: Tobaksfri Duo

Det är kompisarna som betyder allt, jag har ingen möjlighet att påverka.

Svar: Tonåringen ska ta nästa steg i att bli en egen person och markerar ofta självständighet genom protest men samtidigt vet vi att de lyssnar och vill ha tydliga regler. Tala om vad du tycker och visa omsorg!

Jag kan inte säga så mycket, jag använder ju tobak själv.

Svar: Jo, om du berättar att du skulle vilja sluta eller har gjort flera försök, så är du en viktig förebild och kan med stor kraft berätta att du önskar ditt barn något annat.

Hur kan jag hjälpa mitt barn att sluta. Hur gör man?

Svar: Ditt stöd är viktigt! Hjälp till att hitta motivation och alternativ till tobaken. Du hittar fler bra råd i Föräldrabladet och i Sluta bladet för unga.  www.tobaksstopp.nu

Om jag säger att hon/han inte ska röka då gör hon/han det bara för att protestera.

Svar: Nej, det är en myt! Tonåringen lyssnar och vill ha regler och tydlighet.

Vilka argument är viktiga – vad kan motivera till frihet från tobak?

Svar: Unga pratar ofta om att slippa sjukdomar och få bättre kondis, känna sig fräsch, lukta gott och att det är dyrt. Även att slippa ljuga för familjen nämns. Andra argument som alltmer hörs är att unga upprörs av barnarbetet på tobaksplantagerna och miljö- och klimatpåverkan.

Hur kan jag påverka?

Svar: Prata med skolan och ledarna där barnet har sina fritidsaktiviteter. Fråga hur de arbetar för att motverka tobaksbruk. Prata med kompisarnas föräldrar, det är bra att ta stöd av varandra.

Felinformerade vuxna: ”Det är väl inte så farligt om de testar lite”?

Svar: Nikotin är starkt beroendeframkallande och riskerar att ge permanenta skador på den unga tonårshjärnan. Nya produkter med lockande smaker attraherar målgruppen unga, som riskerar fastna i ett beroende. Du som förälder är viktig!

”Jag är mest rädd för andra droger”

Svar: Kopplingen mellan att först röka cigaretter med tobak och därefter testa att röka exempelvis cannabis eller spice är mycket tydlig. Nikotinet gör hjärnan mer mottaglig för andra droger och kemiska substanser. Att förhindra att barnen börjar snusa eller röka tobakscigaretter eller någon annan rökprodukt är alltså mycket viktigt.

E-cigaretter är väl inte så farligt, eller…

Svar: E-cigaretten är en relativt ny produkt. Forskning visar att unga introduceras till rökning via e-cigaretten. Röken från e-cigaretten innehåller olika ämnen som på olika sätt påverkar kropp och hälsa. Några studier har kommit som visar på hälsorisker, men mer forskning behövs. Nikotin är klassat som en drog och utvinns från tobaksplantan, se svar på fråga 7.

Next article