Skip to main content
Hem » Barn och unga » Driver kampen för lyckliga barn
Barn och unga

Driver kampen för lyckliga barn

Lite mer än ett år har gått sedan Elaine Eksvärd släppte boken ”Medan han lever” om pappans sexuella övergrepp. Hennes engagemang för barns lycka och säkerhet har sedan dess lett till initiativen Tre ska bli noll och #intesåkonstigt.

Elaine Eksvärd, folkkär retoriker, författare och föreläsare, var i rampljuset i nästan tio år innan hon valde att berätta om de sexuella övergrepp som hon blev utsatt för som barn av sin pappa. För att förhindra att andra ska utsättas har hon tagit flera initiativ under året som gått. Lågt räknat utsätts tre barn i varje klass för sexuella övergrepp, och mörkertalet är stort. Hennes organisation Tre ska bli noll har tagit fram riktlinjer till förskolor som aktivt vill bekämpa sexuella övergrepp genom att bland annat lära ut integritet till barn och vuxna. Det så kallade Förskolebrevet har antagits av ungefär 150 förskolor i Sverige och fler ansluter sig.

Jag vill lära barn integritet för att de ska veta när någon gör någonting fel.

– Mitt mål är att tre barn i varje klass ska bli noll. Jag vill lära barn integritet för att de ska veta när någon gör någonting fel. Barn tror annars att det som de är med om är normalt, säger hon.

Förövare är där barn är

Förövare är där barn är, därför behövs aktiva åtgärder även utanför skolan. I samarbete med Patrik Sjöberg, OS-medaljör i höjdhopp, som också utsatts för sexuella övergrepp lanserades Idrottsbrevet. På samma sätt som Förskolebrevet förebygger övergrepp i förskolan gör Idrottsbrevet det i idrottsvärlden. Med hjälp av 13 riktlinjer, till exempel att det finns en omklädningsrumspolicy som kräver att ledaren lämnar barnen när de byter om, det alltid tas utdrag ur belastningsregistret på nya anställda och det hålls regelbundna integritetsövningar, ska idrottsföreningen arbeta för att skydda barn mot sexuella övergrepp.

Jag blir så glad när mitt engagemang sprider sig och fler tar initiativ i frågan för att ge varje barn rätt till sin kropp och sin barndom

– Förutom breven har regeringen, framförallt Gustav Fridolin, intresserat sig och stöttat arbetet som vi gör för att skydda barnen. Jag blir så glad när mitt engagemang sprider sig och fler tar initiativ i frågan för att ge varje barn rätt till sin kropp och sin barndom, säger hon.

Ungefär samtidigt som ”Medan han lever” släpptes fick Elaine Eksvärd beskedet att hennes dotter Evelyn, som då var åtta månader, hade Williams syndrom. Det förändrade världen för Elaine och hennes familj.

– Det tog ett tag för mig att anpassa mig till de nya förutsättningarna men idag är jag glad över att jag fick lära mig att tänka om. Jag hade en massa föreställningar och drömmar om Evelyns framtid, men idag är det viktigaste för mig att båda mina barn är lyckliga, säger hon.

#intesåkonstigt

Genom kampanjen #intesåkonstigt vill Elanie inkludera och lyfta barn med funktionsvariationer i samhället och i media. Genom att utmana företag och reklambranschen att visa olika människor vill hon visa verkligheten bakom den polerade ytan som syns i samhället idag.

Att vara annorlunda är inte så konstigt.

– Att vara annorlunda är inte så konstigt. Vi är alla olika och det är det som är det perfekta i vår värld, säger hon.

Att balansera de båda engagemangen för barnen i samhället är inget hon tänker på säger hon, hon kör bara. Det finns massor av planer både för hur Tre ska bli noll ska utvecklas samtidigt som engagemanget för funktionsvariationer fortsätter.

– Nästa vecka ska hela familjen på läger för barn med Williams Syndrom. Jag vill lära mig allt jag kan om vad Evelyn behöver för att hon ska vara lycklig. Jag vill bli expert på det, förklarar hon.

Next article