Andelen frivilligt ensamstående som väljer att få barn på egen hand med hjälp av könscellsdonation ökar. Att få barn som ensamstående är varken konstigt eller ovanligt. Det är hög tid att samhällets norm att ett barn ska ha två föräldrar och att det är en mamma och en pappa som gemensamt bildar familj anpassas till hur dagens verklighet ser ut.
Frivilligt ensamstående är vanligt förekommande, även om samhället i många fall agerar som om det vore motsatsen. I mötet med vården, barnomsorgen, myndigheter och i många andra delar av samhället lever tvåsamhetsnormen kvar. Vi arbetar därför opinionsbildande för att vidga samhällets syn på hur en familj ser ut och få fler att inse att en familj likväl kan bestå av en frivilligt ensamstående förälder och barn, säger Emelie Wahlberg, ordförande i Femmis, ett nationellt nätverk för frivilligt ensamstående föräldrar med donation och deras barn.
Femmis är en levande förening som både är till för den som går i tankarna på att få barn på egen hand, den som väntar barn och föräldrar vars barn kommit till med hjälp av donation. Bland annat arrangeras uppskattade sommarläger för barn och föräldrar. Föreningen bedriver också påverkansarbete med syfte att bana väg för de som vill bli förälder på egen hand, bland annat med målet att minska bristen på spermiedonatorer då tillgången är avgörande för att bilda familj.