Ungefär 500 000 svenskar lider av överaktiv urinblåsa, enligt undersökningar*. Här är 5 vanliga tecken på urininkontinens – och så kan man få hjälp.
Läcker du urin? Svara på 5 frågor och se om du behöver uppsöka läkare.
1.Man kissar mycket ofta
Det dominerande problemet är ett kraftigt behov av att kissa ofta. Det brukar röra sig om minst åtta tömningar per dygn, och ofta ett till två toalettbesök på natten.
2. Man blir akut kissnödig
Musklerna i urinblåsan dras samman plötsligt och intensivt, vilket leder till att man känner ett akut behov av att kissa. Trots att man försöker rent viljemässigt, klarar man inte av att hålla tätt utan kissar på sig. Det kan komma bara några droppar, eller så töms hela blåsan på sitt innehåll.
3. Plötsligt kissnödig – men det kommer inget kiss
Kraftiga urinträngningar innebär nödvändigtvis inte att man inte kan hålla sig. Man kan uppleva ett akut behov av att kissa och hitta en toalett så fort som möjligt, men när man väl ska försöka kissa kommer det inte något.
4. Man läcker små skvättar vid ansträngning
Ett vanligt tecken på en form av inkontinens som kallas ansträngningsinkontinens är att man läcker urin när man till exempel skrattar, nyser, lyfter tungt eller tränar. Det kommer ofta bara små skvättar urin.
5. Efterdropp
Att det kommer några droppar urin i underkläderna efter ett toalettbesök brukar man kalla för ett efterdropp. Det sker när lite urin stannar kvar i urinröret efter att man har kissat.
En snabb kontroll kan göra stor skillnad
Det finns flera olika typer av urininkontinens som kan ha många olika orsaker och därmed olika behandlingsmetoder. Om man lider av besvären ska man inte tveka att uppsöka en läkare, eftersom det finns effektiv hjälp att få. Att under många års tid nonchalera sin blåsa och sällan unna sig lugn och ro kring toalettbesöken, eller springa och kissa ofta för säkerhets skull, kan skapa en ond cirkel som bara förvärrar den överaktiva blåsan.
Vid ett första läkarbesök kommer läkaren be dig fylla i ett formulär som visar dryck- och urineringsvanor. Via länken nedan kan man göra ett enkelt test för att se om man borde uppsöka läkare för överaktiv urinblåsa.
*Källa: SBU, Rapportnr: 143
URO_2021_0003_SE 01.2021