Enligt undersökningar tar det i genomsnitt 5 år för en kvinna att uppsöka läkare för överaktiv urinblåsa. Många känner skam för problemet, trots att det finns effektiv hjälp att få. Här är 5 värdefulla fakta om urininkontinens som kan uppmuntra till att söka hjälp.
1. Det är ett folkhälsoproblem
Urininkontinens är ett utbrett hälsoproblem i Sverige. Enligt en undersökning från SBU lider över 500 000 svenskar av urininkontinens*, varav de flesta är kvinnor. Däremot är det vanligt att det dröjer många år innan man söker hjälp för problemet, trots att det finns effektiv hjälp att få.
2. Det påverkar livskvaliteten
Obehandlad inkontinens kan få stora konsekvenser på hälsa och livskvalitet. Studier visar att personer som lider av inkontinens är mer deprimerade och socialt isolerade än andra. Många upplever till exempel att det går ut över dagliga aktiviteter, och man kan tvingas avstå från sådant man tidigare tyckt om att göra på grund av rädslan för läckage och illaluktande doft av urin. Dit hör till exempel bad, resor, umgänge och fester.
3. Det finns två huvudtyper av inkontinens
De vanligaste typerna av inkontinens är ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens – och man kan ha en kombination av dessa två. Den förstnämnda typen är vanligast hos yngre kvinnor som genomgått graviditet och innebär att man lätt kissar på sig i samband med att man till exempel hostar, skrattar, nyser eller tränar. Ett typiskt tecken är att det kommer små skvättar urin utan att man känner sig kissnödig.
Vid trängningsinkontinens känner man istället ett akut behov av att kissa och har svårt att hålla sig. Det beror på ofrivilliga sammandragningar av blåsmuskulaturen som man inte klarar av att hämma, vilket leder till att man kissar på sig. Problem med överaktiv blåsa ökar med stigande ålder.
Läcker du urin? Svara på 5 frågor och se om du behöver uppsöka läkare.
4. Man ska inte nonchalera problemet
Om man väntar i många år på att uppsöka läkare kan problemen med överaktiv urinblåsa förvärras. Att ofta nonchalera sin blåsa och sällan unna sig lugn och ro kring toalettbesöken, eller springa och kissa ofta för säkerhets skull, kan skapa en ond cirkel som bara gynnar den överaktiva blåsan.
5. Det finns behandlingar
Eftersom sjukdomen är utbredd har sjukvården god kunskap om inkontinens och kan sätta in rätt behandling utifrån vilka symptom man uppger vid ett första läkarbesök. Läkaren kommer att be dig fylla i ett formulär som visar dryck- och urineringsvanor som man tar med till besöket, samt ett urinprov.
Många kvinnor blir positivt överraskade över den hjälp de kan få. Att ta tag i problemet och uppsöka läkare kan verkligen göra stor skillnad!
Vem bestämmer – du eller din blåsa? Svara på 5 frågor och få svaret här.
*Källa: SBU, Rapportnr: 143
URO_2021_0001_SE 01.2021