Nyttiga bakterier påverkar tarmfloran.
– Väldigt många människor i Sverige lever med problem i tarmfloran, mycket på grund av oregelbundna vanor, stress och slarvig livsföring, menar Bengt Jeppsson, som är pensionerad professor i tarmkirurgi.
Bengt Jeppsson
Pensionerad professor i tarmkirurgi
Foto: Lunds universitet
Bengt Jeppsson har jobbat i över 40 år med nyttiga bakterier för att berika tarmfloran. Ett problem med t ex antibiotikabehandling är att bakterierna i tarmarna, tarmfloran, slås ut. Tillsammans med en grupp forskare inom kirurgi, livsmedelsteknologi och mikrobiologi lyckades Bengt Jeppsson och hans team ta fram goda bakterier som kan hjälpa kroppen att återställa balansen och få ner inflammationen och då specifikt i tarmarna.
– Inom sjukvården försöker man fortfarande minska antibiotika-användningen för att minska risken för utvecklingen av antibiotikaresistens. Ibland uppstår problem med att hitta lösningar för de svårast sjuka patienterna. Vi såg i en studie att antibiotika inte fungerade i den gruppen trots att de hade en infektion. Tillförsel av laktobaciller och fiber blev då ett alternativ. En vattenlösning av laktobaciller och fiber togs fram och jag testade på mig själv först och resultatet var positivt, säger Bengt Jeppsson.
Probiotika återställer tarmens normala funktion
Probiotika är ett annat ord för levande bakterier som kan ha en positiv effekt på hälsan. En stor del av dessa goda bakterier är så kallade probiotiska mjölksyrabakterier som är vanliga i olika typer av probiotiska tillskott och livsmedel.
Bengt Jeppsson var en av hjärnorna bakom en innovation som bidragit till att sprida kunskaperna och öppna för användning av probiotika. Resultatet av denna innovation blev Lactobacillus plantarum 299v (LP299V®). När laktobaciller växer till omvandlar de sockerarter till mjölksyra vilket sänker pH-värdet och förhindrar att andra bakterier förstör maten. Samma gäller i mag-tarm kanalen, där det sänkta pH-värdet främjar tillväxten av goda bakterier och hämmar de som ger upphov till sjukdom. Mjölksyrajäsning är en av de vanligaste konserveringsformerna för livsmedel.
– I samarbete med livsmedelsbranschen utvecklades ProViva, en fruktdryck som innehåller miljarder goda bakterier. När drycken lanserades 1994 blev det en succé mycket tack vare att man använde bakterier i försök att verka för att kunna återställa tarmens normala funktion, säger Bengt Jeppsson
Ta hand om din mage, och den kommer att ta hand om dig
När man har jobbat med tarmsjukdomar och alla dess symptom, så märker man att väldigt många människor har problem på något sätt, menar Bengt Jeppsson.
– Det är kanske priset vi får betala för att vi inte sköter magen ordentligt, eller i alla fall inte regelbundet. Vi stressar och prioriterar inte matintaget och har en lite för slarvig livsföring helt enkelt.
Bengt Jeppsson är själv över 70 år och har i princip bara varit hemma sedan virusutbrottet. Då blir rutiner ännu viktigare.
– Jag går ut varje dag och äter tre gånger om dagen vid fasta tider. När jag jobbade som kirurg så sprang jag iväg och köpte något när jag hade tid. Det var inte bra och det känner jag nu. Jag mår bättre i alla avseenden.
Håll immunsystemet i schack
Bengt Jeppsson menar att immunsystemet alltid måste ha en stor beredskapsnivå och vara beredd på att agera snabbt för att skydda oss mot virus och inflammationer.
– Vi har mer än hälften av vårt immunsystem i tarmen och är också beroende av tarmbakterierna för att detta ska fungera optimalt. Inflammationer är nödvändiga för oss för att överleva i olika sammanhang, men också negativa med tanke på att nästan alla allvarliga sjukdomar är inflammatoriska.
Eftersom vi är så stresskänsliga så ska vi vara fysiskt aktiva regelbundet och få i oss mycket fiberrika livsmedel och hålla igång tarmarna på det sättet. Det kan jag aldrig nog understryka, avslutar Bengt Jeppsson.