Skip to main content
Hem » Psykisk Hälsa » Livsberättargrupper minskar ensamheten hos äldre
Psykisk hälsa

Livsberättargrupper minskar ensamheten hos äldre

Foto: Unsplash

När Harriets man dog blev hon väldigt ensam. Barn och barnbarn bor långt bort och de har sällan kontakt. Med bara några tusenlappar kvar att leva på när räkningarna är betalda blir livet begränsat.

När Stadsmissionen startade den forskningsbaserade metoden livsberättargrupper, som innebär strukturerade samtal om livet, anmälde sig Harriet genast.

– Det är fint att dela sitt liv med andra och höra att man inte är ensam om att ha kämpat, säger Harriet om Stadsmissionens livsberättargrupp.

Till Stadsmissionens öppna dagverksamhet kommer många som inte har någon annanstans att ta vägen. Många äldre får ett mål hemlagad mat och sällskap. Stadsmissionens besökare hälsar alltid på varandra men det var först med livsberättargrupperna som de lärde känna varandra på riktigt. För några blev det som att få en ny familj, säger samtalsledare Jonna Arb.

– Många är oerhört ensamma när deras livspartner har gått bort. Med livsberättargrupperna kunde de återigen knyta an till andra – som om de faktiskt hade levt ihop eller känt varandra länge, fortsätter Jonna.

Brutit ensamhet trots coronasituationen

Under våren prövade Stadsmissionen att ha samtalsgrupper digitalt – via telefon eller webmöten. Uppkoppling och teknik räckte inte riktigt till för livsberättargrupperna, där man pratar om livet utifrån olika teman. Många har aldrig pratat om traumatiska upplevelser och det kan vara väldigt känslosamt – och svårt via telefon. Ostrukturerade samtalsgrupper per telefon har dock varit ett bra sätt att höras, bryta ensamheten och vara social. De grupper som tidigare träffats i verkliga livet har också fortsatt hålla kontakten både via telefon och mail.

– En grupp mailar varandra varje dag, berättar Jonna. De kan prata om allt från dagens pressträff till att man fikat med grannen, stukat tån – eller hur jobbigt det är att inte få träffas.

Bidrar till minskad ensamhet hos äldre

Till hösten återupptar man ordinarie verksamhet med fysisk aktivitet såsom yoga och gympa, måltider och samtalsgrupper som ökar gemenskap och välbefinnande – allt coronaanpassat såklart. Tacksamheten bland ensamma äldre är stor.

Metoden livsberättargrupper har beforskats och visar att 97 % kan rekommendera andra att delta i livsberättargrupper, 60 % har fortsatt att träffas även efteråt. Deltagande bidrar till minskad ensamhet och ångest. Att berätta och få lyssna till andra ger en förståelse för både sig själv och andra. Det ökar acceptansen för det som varit och bidrar till en mer positiv attityd för framtiden.

Läs mer här.

Next article