Sedan barncancerfonden grundades 1982 har andelen barn som överlever sin cancer ökat från ca 20 procent till ca 80 procent, men de nöjer sig inte förrän de når 100 procent.Sedan barncancerfonden grundades 1982 har andelen barn som överlever sin cancer ökat från ca 20 procent till ca 80 procent, men de nöjer sig inte förrän de når 100 procent.Barncancerfonden har sedan november 2017 en ny generalsekreterare, Isabelle Ducellier, som driver visionen vidare med lika stor passion som sina föregångare. Hon har även egna erfarenheter av hur en familj påverkas då ett barn drabbas av cancer.
– Min son var femton år då han fick skelettcancer och jag har gått igenom alla stadier man som förälder går igenom, och har glädjande nog även fått uppleva att cancern hittills övervunnits, berättar hon.
Bästa tänkbara vård
Den första fas hon gick igenom var stor ilska mot primärvården som skickade hem sonen flera gånger då han sökte hjälp för ont i ett ben, de sa att det berodde på att han växte. När sedan tumören upptäcktes var den väldigt stor.
När tumören väl upptäcktes så fick vi verkligen bästa tänkbara vård
– Jag slutade jobba då och mer eller mindre flyttade in på Astrid Lindgrens barnsjukhus med sonen. Och efter att tumören väl upptäcktes så fick vi verkligen bästa tänkbara vård och omhändertagande.
Så efter ilskan kom stor tacksamhet mot personalen på sjukhuset. Sådan vård och omhändertagande skulle hon önska att alla barncancerpatienter skulle få jämlikt över hela landet
– Barncancerfonden satsar på att se till att bemanningen kan förbättras på alla sex barncancercentra runt om i landet. Vi ordnar bland annat utbildningar och praktikplatser för att locka fler läkare och sjuksköterskor till barnonkologin.
En del av de nya satsningarna
Ett annat område de satsar på nu är omhändertagandet av överlevarna.
– De tillhör inte längre cancervården, men runt 70 procent har komplikationer efter sjukdomen eller behandlingen, till exempel hörselnedsättning eller hjärtpåverkan.
Komplikationerna gör att de exempelvis kan ha svårt att hitta jobb, så hjälp med jobbsökande är en del av de nya satsningarna.
Just nu stödjer vi 236 olika projekt.
– Men basen i vårt arbete är naturligtvis stöd till forskning. Vi har sedan starten samlat in över 2 miljarder kronor från givare, som vi satsat på projekt bland annat inom grundforskning, medicinsk teknik och nya behandlingsformer. Just nu stödjer vi 236 olika projekt. Och vi är otroligt tacksamma för det stöd vi får som under alla år bidragit mycket till att så många fler barn nu överlever, så jag vill rikta ett stort tack till alla givare, avslutar Isabelle Ducellier.