Skip to main content
Hem » Vård och Omsorg » Sluta spara in på undersköterskor
Förstärk Sveriges Äldreomsorg

Sluta spara in på undersköterskor

Foto: Unsplash

Undersköterskor är viktiga, trots det så sparas det in på dem. Marie Wiberg fick nog och startade Undersköterskeupproret för att sätta stopp för den utvecklingen.

När sparkraven sätts inom äldreomsorgen är personalen det första det dras ned på.

– Undersköterskor har alltid varit något man har sparat på. När regeringen förra året gick ut med sin vårbudget där det skulle sparas ytterligare på äldreomsorgen kände jag att det räcker nu. Tillsammans med min kollega Jenny Klingstam startade vi Undersköterskeupproret, berättar undersköterskan Marie Wiberg.

Marie Wiberg

Medgrundare av Undersköterskeupproret

Foto: Privat

Det första steget var att kontakta Kommunal och få hjälp av deras kommunikatör med att starta upp en sida på Facebook och en namninsamling. Efter det fick de träffa socialministern Lena Hallengren för samtal. De har även haft en manifestation på Mynttorget i Gamla Stan.

Utbilda dig till specialistundersköterska här.

Idag är det enbart Marie Wiberg som driver det vidare. Hon är både arbetsplatsombud och huvudskyddsombud på sin arbetsplats.

Anställ fler

Syftet med Undersköterskeupproret är att skapa bättre arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö, få fler kollegor och bli av med delade turer.

– Vi jobbar två pass om dagen. Ett på förmiddagen och ett på kvällen, med en paus på några timmar däremellan. Det är inte hållbart. Arbetsgivarna måste tänka mer på sin personal och förstå nyttan av individuella scheman, vi är alla i olika skeden i livet.

Det är även viktigt att höja statusen på undersköterskor så att fler söker sig till yrket.

– Det är ett fantastiskt givande jobb och inte bara elände.

Flera steg tillbaka

– Finns det ingen som kan ta hand om våra äldre så måste anhöriga i värsta fall göra det. Då är vi tillbaka på 1900-talets början där kvinnor behöver gå ned i arbetstid för att ta hand om de äldre och samtidigt bli beroende av en man eller partner för att kunna klara sig.

Det är en aspekt av problemet, det andra är undersköterskornas välmående.

– Vi hinner inte utföra vårt arbete så som vi vill. Risken för oss som arbetar är stress, utbrändhet och arbetsskador. Vi sliter ut oss för att våra äldre inte ska bli lidande.

Ett komplement

Välfärdsteknik underlättar arbetet. Dels behöver inte personalen springa runt och jaga de äldre då de följa deras positioner i jobbtelefonerna, dels blir de äldre mer självständiga och kan röra sig fritt i huset.

Utbilda dig till specialistundersköterska här.

– Det blir en avlastning, men välfärdsteknik kan aldrig ersätta personalen.

Glöm inte bort oss när allt är över

Nu när Covid-19 härjar runt är det fler i samhället som har fått upp ögonen för vilket arbete som undersköterskorna gör. Men det är viktigt att inte glömma bort deras betydelse när pandemin är över.

– Vi kommer fortfarande behöva samhällets stöd, framförallt nu i höst när avtalsrörelsen ska omförhandlas.

Utbilda dig till specialistundersköterska här.

Next article