Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Därför är de flesta kosttillskott säkra och trygga
Sponsrad

Många konsumenter som regelbundet kompletterar sin kost med olika former av kosttillskott är osäkra på vad de bör titta efter för att välja kosttillskott som är håller en hög kvalitet. Då kan det vara bra att känna till att de kosttillskott som säljs på apotek och i hälsokostaffärer i Sverige genomgår rigorösa kvalitetskontroller och omfattas av EU-lagar. Dessutom kontrolleras kosttillskottstillverkarna regelbundet av myndigheter.

– Många hör av sig till oss med frågor kring hur de vet om de kan lita på de kosttillskott de köper och hur de bör gå tillväga för att välja rätt kosttillskott för deras behov. En tumregel är att man alltid bör köpa kosttillskott från tillförlitliga försäljningsställen. Det kan finnas kosttillskott som är förorenade av till exempel tungmetaller eller innehåller ämnen som är läkemedel, säger Alernest Nunez Bengtsson, regional brand manager för Bepanthen och Priorin på läkemedelsföretaget Bayer.

Ett annat råd som ofta nämns men verkligen tål att upprepas är att kosttillskott aldrig bör betraktas som en ersättning eller ett alternativ till en sund och varierad kost. Däremot finns det grupper som kan behöva kosttillskott, exempelvis gravida, veganer och barn under två år.

Lär dig mer om kosttillskott här.

­– Jag vill också tipsa konsumenter om att ta sig tid att läsa bipacksedeln eller den information som finns på förpackningen. Där finns viktig information kring dosering och innehåll. vilket kan underlätta när olika kosttillskott kombineras. Om du inte får svar på dina frågor kan du alltid höra av dig till tillverkaren, säger Alernest Nunez Bengtsson.

Kosttillskottstillverkarna styrs av EU-regelverk

De kosttillskott som säljs i Sverige och marknadsförs genom seriösa och etablerade aktörer är säkra eftersom tillverkningen regleras av ett strikt EU-regelverk. Det säkerställer att kosttillskotten håller en genomgående hög kvalitet. Hela kedjan från produktutveckling till produktion, val av förpackning och distribution är alltså reglerad och styrd av EU.

Dessutom kontrolleras kvaliteten på kosttillskott som säljs i Sverige av Livsmedelsverket via kommunerna. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen, som ska skydda människors liv och hälsa och även säkerställa att de inte blir vilseledda utifrån hur livsmedlen presenteras. Myndigheterna genomför regelbundna kontroller som ska se till att tillverkare av kosttillskott lever upp till lagstiftningen.

Bayer är, liksom flera andra tillverkare av kosttillskott i Sverige, medlemmar i branschorganisationen Svensk Egenvård. De medverkar i Egenvårdsgruppen, ett av de forum som används för att diskutera aktuella frågeställningar som berör kosttillskottsbranschen.

Vill du veta mer om kosttillskott? Klicka här.

Next article