Återkommande perioder av nedstämdhet, extrema humörsvängningar, trötthet, känsla av förtvivlan och dålig självkänsla, oro, aggression mot nära och kära, även självmordstankar.
Låter det bekant?
Det är inte psykisk sjukdom, en av tjugo kvinnor i fertil ålder lever med några av dessa personlighetsförändringar när de lider av PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom), den svåraste form av PMS. Nu är ett nytt läkemedel under utveckling.
Naturlig och kroppsegen
En fas 2b-studie pågår för att utveckla det första läkemedelt specifikt mot PMDS, från det svenska biotechföretaget Asarina Pharma.
– Sepranolon är varken ett hormon eller ett antidepressivt läkemedel, och har visat god symtpomlindrande effekt, säger Peter Nordkild, vd på Asarina Pharma. Det är dessutom en kroppsegen substans vilket innebär att risken för biverkningar blir små. Vår fas 2A-studie visade att symptomen minskade med upp mot 80 procent hos deltagarna.
Mycket motiverade patienter
Klinisk prövningsledare i studien, Dr Paula Briggs, är docent inom sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård på Liverpools kvinnosjukhus:
– PMDS bemöts ofta med stort oförstående, har feldiagnostiserats, behandlats på ett verkningslöst sätt eller inte diagnostiserats överhuvudtaget. De patienter vi rekryterar är mycket stolta att ställa upp frivilligt och hjälpa till så att kvinnor ska slippa lida på samma sätt som de själva gjort.
Mer än 50 % av alla kvinnor med PMDS
– Är inte medvetna om sambandet mellan sina problem och menstruationscykeln
– Har inte sökt behandling för PMDS
PMDS: Hur kan du ta kontroll?
- För en dagbok över dina besvär i minst två månader,
- Sök hjälp
- Lid inte tysthet.
- Dela gärna din dagbok med dina närmaste för att de också ska kunna förstå