Stress associeras ofta till pressade situationer där vi tar till överlevnadsmekanismer för att kunna hantera vardagen. I den digitala vardag vi lever i idag spenderar många människor mycket tid framför dator- och mobilskärmar. Något som kan generera ett lika starkt stresspåslag på hjärnan som när vi jagades av lejon och sprang för våra liv på savannen.
– En viktig grundfaktor för att förstå hur våra hjärnor reagerar på stress är förståelsen för att våra hjärnor inte är byggda för det digitala samhälle vi lever i idag. Våra hjärnor fungera på samma sätt som för flera tusen år sedan. Då fick vi stresspåslag och var inställda på att slåss eller fly när vi blev jagade av vilda djur. Att vi ständigt är uppkopplade börjar få allt tydligare konsekvenser för våra hjärnor. De är helt enkelt inte gjorda för ett konstant informationsflöde från mobiler, läsplattor och skärmar, säger Anders Hansen, överläkare i psykiatri, författare och föreläsare.
Han har bland annat skrivit böckerna ”Hjärnstark- hur motion och träning stärker din hjärna” och ”Skärmhjärnan- hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda”.
Den lågintensiva stress vi utsätter oss för med mobiltelefoner, surfplattor och liknande kan få många skadliga effekter för vår hjärna och vårt välbefinnande. Under perioder av stark stress ställer hela kroppen in sig på ett överlevnadsläge. Det kan bland annat leda till sömnrubbningar och en obalanserad aptitnivå.
Hjärnor är inte byggda för ständiga informationsflöden
– Man bör samtidigt ha en nyanserad bild av stress eftersom vårt stressystem också hjälper oss att överleva. Den stress vi utsätts för i vårt moderna samhälle är förstås inte lika intensiv som på savannen. Men när hjärnan utsätts för intryck och förväntas vara aktiv genom att exempelvis vara tillgänglig och svara på mail i princip dygnet runt så genererar det förstås ett stresspåslag som kan vara skadligt, säger Anders Hansen.
– Jag har mött många patienter som sökt sig till mig med olika följder av stress. Efter det kan jag konstatera att vi människor tål relativt mycket stress om vi bara får återhämta oss. Ett problem i dagens samhälle är att många människor tenderar att täppa till alla små tidsluckor. Vardagen fylls då med att exempelvis surfa på plattan eller mobilen. Eftersom våra hjärnor inte är byggda för att ständigt vara exekutiva och bearbeta information så leder det förstås till en stor belastning för hela systemet, säger Anders Hansen.
Reflektera över hur du mår av ständig uppkoppling
Han påpekar också att mobiler, surfplattor och sociala medier är beroendeframkallande eftersom de stimulerar hjärnans belöningssystem. De fungerar som en magnet för belöningssystemet. Varje gång vi tar upp mobilen för att uppdatera oss om vad som hänt får hjärnan en liten kick. Det gör i sin tur att många människor tar upp mobilen ur fickan och exempelvis skrollar igenom sociala medier mellan femtio och hundra gånger per dag.
– Mitt råd till den som vill minska stressnivån och må bra i vår digitala vardag är att reflektera över hur man själv påverkas av att spendera mycket tid uppkopplad. Fundera kring hur det påverkar din stressnivå och överväg att införa någon form av begränsning och digital disciplin, exempelvis att du bara får använda Facebook tjugo minuter per dag, säger Anders Hansen.