Skip to main content
Hem » nyheter » Utan diagnos, ingen medicin
Parkinson

Utan diagnos, ingen medicin

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som innebär att de nervceller som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. 

Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin i hjärnan kan symtom som bland annat stelhet, skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda. Symtomen förvärras ju
fler dopaminproducerande nervceller som dör.

Eva-Lena Jansson
Ordförande, Parkinsonförbundet sedan 2021. Fick sin parkinsondiagnos 2017. 

I Sverige så är det ca 25 000 personer som har Parkinsons sjukdom. Den vanligaste åldern för diagnos är mellan 55–65 år men även personer som är betydligt yngre kan också drabbas. Det finns idag inga läkemedel som botar sjukdomen, men det finns effektiva mediciner som dämpar symtomen och bidrar till förbättrad livskvalitet. Personer med Parkinson har behov av kontinuerliga rehabiliteringsinsatser för att bibehålla eller öka fysisk och kognitiv förmåga.  Det skiljer sig dock mellan landets regioner på vilken typ av rehabilitering som erbjuds och är tillgänglig för patienterna, något som är både orättvist och ojämlikt.

Långa väntetider hos läkare

Flera av landets hälso- och sjukvårdsregioner har långa väntetider för besök hos läkare med god kunskap om Parkinson. Utan diagnos, ingen medicin. Bristen på neurologer och skillnader i prioriteringar gör att hela vårdkedjan, från diagnos till avancerad behandling påverkas. Avancerad behandling sätts in när den medicin som tas i tablettform inte räcker till, att man har återkommande dosglapp, överrörlighet och/eller besvärande skakningar. Med medicinpump, via infart på magen eller subkutant under huden, alternativt elektronisk djupstimulering av hjärnan (DBS,) kan personer med Parkinson få en ökad livskvalitet. Dessa behandlingar har vissa begränsningar kopplat till ålder, kognitiva förmåga och underliggande sjukdom hos den enskilde. Det är av stor vikt att bedömning görs i god tid så att något av alternativen fortfarande är möjliga för patienter.

Vad gör Parkinsonförbundet?

Parkinsonförbundet är en ideell organisation med cirka 9 000 medlemmar i 24 länsföreningar och 40 lokalföreningar. Förbundet arbetar med att förbättra förhållandena för personer med Parkinson, med parkinsonliknande sjukdomar, och deras anhöriga. Parkinsonförbundet är den enda patientorganisation som uteslutande arbetar för att förbättra villkoren för personer med Parkinson. Vi informerar om sjukdomen, uppmuntrar och stöttar medlemmar, stödjer forskning samt publicerar forskningsstudier om nya medicinska behandlingar för Parkinson.

Parkinsonförbundet anser att vård och behandling för personer med Parkinson, ska vara jämlik i hela landet. Vi kräver
att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid Parkinsons sjukdom efterlevs, samt att riksdag och regering tillskjuter nödvändiga resurser för att åstadkomma det.

Next article