Ljudrädsla kan drabba alla typer av hundar. En studie visar att ungefär 50 % av alla hundar påverkas av ljudrädsla under sin livstid1. Ta del av våra råd om hur du som hundägare kan hjälpa din hund att hantera sin ljudrädsla.
Hundar kan visa mer eller mindre tydliga tecken på ljudrädsla. Det är viktigt att försöka göra något åt det så fort som möjligt. Då går det både fortare och lättare att träna bort ett negativt beteende. Om din hund är rädd för nyårsfyrverkerier bör du ta kontakt med din veterinär för råd och vägledning. Kombinationsbehandling ger oftast bäst resultat (träning, miljöanpassningar, vissa fodertillskott och ibland medikament).
- Gömställe. Ge din hund ett tryggt ställe där den har möjlighet att finna ro. Se till att platsen är klar i god tid innan nyårsafton. Lägg godbitar i gömstället för att ge en positiv känsla och belöna hunden med en godbit om den själv sökt sig dit.
- Mörklägg och maskera ljud. Mörklägg genom att dra för gardiner och häng upp mörka tyger som stänger ute ljuset från fyrverkerier. Spela gärna lugn musik för att dämpa ljudet av fyrverkerier.
- Sällskap och motion. Låt aldrig din hund vara hemma ensam på nyårsafton eftersom du då inte har möjlighet att hjälpa den om den blir rädd. Rasta hunden ordentligt på förmiddagen, så den är trött på kvällen. Koppelrasta din hund kortvarigt igen när det är minst risk för ljud ute där du vistas. Hundar som blir rädda kan springa bort om de blir överraskade av ljud och ljus.
- Lek med din hund, det kan lindra rädslan. Att träna grundläggande lydnad kan avleda uppmärksamheten från nyårsljuden. Ta godbitar som din hund är förtjust i och dela dem i småbitar så du har möjlighet att belöna många gånger. Varje gång det hörs ljud från fyrverkerier, ge din hund en godbit.
- Var uppmärksam på din hunds beteende. Om hunden söker kontakt, ge den trygghet genom att sitta tätt, stryk den lugnande över bröstet och tala i en avslappnad ton.
Referenser:
1. Blackwell et al 2013. Fear responses to noises in domestic dogs: Prevalence,risk factors and co-occurrence with other fear related behaviour. Applied Animal Behaviour Science 145 (2013) 15–25.