Artros hos katter är vanligare än många tror, men som ägare finns det mycket du kan göra för att lindra smärtan. ”Med rätt kost, mediciner och hjälpmedel i hemmet blir kattens liv lättare”, säger Camilla Bentsen, veterinär och nordisk produktchef på Boehringer Ingelheim.
Sex av tio katter över sex år lider av artros och bland katter som fyllt tolv år är så mycket som nio av tio djur drabbade. Artros är en kronisk sjukdom där smärtan smyger sig på långsamt. Därför kan det vara svårt att se att katten har ont om du träffar den varje dag. Men det finns tecken. En smärtdrabbad katt undviker till exempel höga hopp, den tar sig kanske inte längre upp till sin favoritplats och pälsen kan se ovårdad ut där katten inte kommer åt att slicka sig. Är kanten hög på kattlådan kanske katten väljer att kissa utanför för att slippa påfrestningen det innebär att ta sig över den.
Ibland förändras även kattens humör. Om den väser eller biter när du försöker lyfta den kan det vara ett tecken på smärta.
– Smärtdrabbade katter får också ett helt annat ansiktsuttryck, berättar Camilla Bentsen. Öronen ligger bakåt, ögonen är smala och pupillerna större. De sover mer än vanligt, men ligger inte avslappnat och ihoprullade som friska katter. Efter vila är de stela.
Övervikt en riskfaktor
Alla kattraser kan få artros, men stora raser, som exempelvis maine coon, drabbas oftare och detsamma gäller överviktiga djur. Även utekatter får sjukdomen relativt ofta, vilket troligen beror på att de rör sig mer och därmed också belastar sina leder mer.
När veterinären ska ställa diagnos börjar hen med att göra en grundlig klinisk och ortopedisk undersökning, där hen också tittar på hur djuret rör sig. Nästa steg kan vara att röntga lederna.
Artros går inte att bota men det finns ändå en hel del som du som ägare kan göra för att underlätta livet för din katt, som till exempel att ge den smärtstillande och inflammationsdämpande mediciner. Här är det viktigt att man följer anvisningarna.
– Har du svårt att få i katten medicinerna så tala med veterinären, säger Camilla Bentsen. Det finns många olika typer av medicin och om katten vägrar äta tabletter, kanske flytande medicin eller injektioner är ett bättre alternativ.
Det finns också foder anpassade för katter med ledproblem. De har ett högre proteininnehåll och lägre energiinnehåll. I vissa fall kan även massage eller stretching linda smärtan.
Om katten är överviktig mår den bättre om den går ner i vikt. Det kan vara svårt att motionera en katt själv, men med rätt utfordring kan den ändå bli slankare.
Enkel tillgång till sovplats
Många katter har glädje av anpassningar i hemmiljön.
– Det kan till exempel handla om att se till att katten har en mjuk plats att ligga på och enkel tillgång till sovplatsen, säger Camilla Bentsen. På så sätt kan du förbättra livskvaliteten för din katt.