Skip to main content
Hem » nyheter » EV-ICD: Ett säkert och effektivt alternativ för patienter med hjärtarytmier
Hjärthälsa

EV-ICD: Ett säkert och effektivt alternativ för patienter med hjärtarytmier

I samarbete med: Medtronic
I samarbete med: Medtronic

Medtronic, en världsledande aktör inom medicinteknik, har utvecklat EV-ICD, en banbrytande hjärtdefibrillator som implanteras utanför både hjärtat och kärlsystemet. Genom att minimera risken för infektioner och komplikationer erbjuder EV-ICD ett tryggare alternativ för patienter med hjärtarytmier. Dr. Amar Taha vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg förklarar att EV-ICD förenar fördelarna från både subkutana och transvenösa ICD-system, vilket ger ett omfattande skydd samtidigt som det undviker de risker som är förknippade med traditionella implantat.

Dr Amar Taha
Kardiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Hjärtdefibrillatorn EV-ICD (Extravascular Implantable Cardioverter Defibrillator) från Medtronic är en avancerad medicinsk enhet som används för att behandla hjärtarytmier, särskilt hos patienter med hög risk för plötsligt hjärtstillestånd. EV-ICD är en innovativ lösning som erbjuder en säker och effektiv metod för att hantera hjärtarytmier, och den representerar framsteg inom hjärtvårdsteknik. Dr Amar Taha som är kardiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är specialiserad på behandling och forskning inom hjärt- och kärlsjukdomar, med särskilt fokus på arytmier och postoperativa komplikationer.

– EV-ICD används huvudsakligen för patienter som har överlevt ett hjärtstillestånd eller har särskilda medicinska tillstånd som ökar risken för allvarliga hjärtarytmier. Vi har haft patienter där EV-ICD har implanterats när andra typer av ICD inte varit möjliga. Medtronics teknologi har skapat nya möjligheter för patienter som tidigare inte var lämpliga för andra ICD-behandlingar, förklarar Dr. Taha.

Extravaskulär placering

Till skillnad från traditionella pacemakers och defibrillatorer som placeras inne i blodkärlen, placeras EV-ICD helt utanför blodcirkulationen. Ledningen placeras i stället under bröstbenet nära hjärtat, vilket minskar risken för komplikationer som venösa tromboser eller infektioner.

     –Patienter kan få ett effektivt skydd mot hjärtarytmier utan att behöva oroa sig för de potentiella komplikationerna som kan uppstå med traditionella system, menar Dr Taha. Dessutom erbjuder EV-ICD en lång livslängd och är kompakt samt kan integreras med fjärrövervakning vilket möjliggör kontinuerlig uppföljning av patientens tillstånd och kan förbättra patientsäkerheten, fortsätter Dr Taha.

Utbildning för bästa möjliga vård

Dr Taha är för närvarande vårdenhetsöverläkare och ansvarar för Pacemaker/ICD-verksamheten och utbildning inom ICD-behandling på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Medtronic erbjuder en omfattande utbildning för läkare som ska utföra implantationen av EV-ICD. För att säkerställa att ingreppet går smidigt, krävs ett team som består av både en kardiolog och en kirurg i operationssalen. Kirurgen är där som en extra säkerhetsåtgärd ifall något skulle inträffa under proceduren.

    –Med all ny teknologi så slutar inte arbetet vid själva implantationen. Patienterna behöver följas upp noggrant, och denna uppföljning utförs ofta av sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Vårt ansvar är att utbilda dem så att de kan ge stöd både under ingreppet och i den långsiktiga vården av patienterna, ofta under många år framöver, avslutar Dr. Taha.

Next article