Skip to main content
Hem » nyheter » Synproblem hos barn: Vikten av tidig upptäckt och behandling
Sponsrad

Den vanligaste ögonåkomman hos barn är amblyopi, vilket innebär att ett eller båda ögonen inte utvecklas normalt under barndomen. Skelning är också relativt vanligt och förekommer hos omkring 4 procent av barnen i förskoleålder. Med tidiga ögonkontroller kan ögonsjukdomar, skelning och synfel hos barn upptäckas och behandlas i god tid.

Barnets första ögonkontroll görs redan på BB där en allmänläkare lyser in i barnets ögon för att exempelvis utesluta grumling av linsen (grå starr). Nästa ögonkontroll görs i samband med 4-årskontrollen på BVC. Då får barnet läsa bokstäver på en syntavla. Om resultatet avviker kan barnet remitteras till en ögonklinik för en grundlig undersökning så att man tidigt kan få behandling.

– Föräldrar som innan 4-årskontrollen misstänker att barnet har en synnedsättning eller skelar bör söka sig till en ögonklinik för att tidigt kunna påbörja behandling. Barn är smarta och kan anpassa sitt synbeteende för att se bra i vardagen trots att det finns ett litet synfel som kanske bör behandlas. Det kan exempelvis handla om att barnet lutar huvudet eller justerar avståndet till skärmar eller text.

Alfred Lüppert Svärd
Specialist i oftalmologi

Föräldrar bör därför vara observanta på små avvikande synbeteenden. Mer uppenbara tecken på avvikande synbeteende kan exempelvis vara att barnet kisar, sätter sig nära TV:n eller uppfattas skela. Man kan också märka det genom att barnet klagar på huvudvärk eller dålig syn, säger Alfred Lüppert Svärd, som är specialist i oftalmologi.

På ögonkliniken får föräldrarna även uppge om det finns ärftlighet för synfel eller fall av skelning/lappbehandling i familjen. Om mamman eller pappan fick glasögon i tidig barnaålder kan det innebära en högre risk för att barnet utvecklar synfel.

Träffa både ögonläkare och ortoptist

När det gäller små barn finns det goda skäl att träffa både ögonläkare och ortoptist för att säkerställa att barnet har friska ögon. Ögonläkaren är specialist på att diagnostisera och behandla ögonsjukdomar, medan ortoptisten fokuserar på synutveckling och amblyopibehandling. På många ögonkliniker får barnet träffa både ortoptist och ögonläkare.

– Amblyopi eller synsvaghet leder till att hjärnan i hög grad förlitar sig på det starkare ögat medan det svagare ögat inte används fullt ut. Tillståndet innebär att hjärnan inte tolkar bilderna från det svagare ögat korrekt, vilket resulterar i nedsatt syn, även om ögat är friskt. Skelning innebär att ett öga är inåtriktat, utåtriktat, uppåt- eller nedåtriktat i förhållande till det andra ögat. Obehandlad skelning kan påverka synutvecklingen och leda till synnedsättning, säger Alfred Lüppert Svärd och fortsätter:

– Ju tidigare synavvikelser upptäcks och behandlas, desto bättre är prognosen. Detta beror på att synbarken baktill i hjärnan är formbar (plastisk) under de första framför allt åtta levnadsåren. Det är därför behandling av synproblem som amblyopi och skelning är mycket mer effektiv under dessa år.

Viktigt med kontinuerliga kontroller

För att undvika bestående amblyopi är det viktigt att synsystemet och synbarken får möjlighet att utvecklas fullt under sina mognadsår. Detta kan ske med hjälp av glasögon och/eller lappbehandling för att stärka det svagare ögat. Den absolut vanligaste behandlingen av skelning i Sverige är glasögon i kombination med lappbehandling. Behandlingen går ut på att man tränar upp det skelande ögat genom att det starka ögat täcks med en lapp för att tvinga det svaga ögat att arbeta mer och därmed stimulera syncellerna och förbättra synen.

Påbörjar man behandlingen tidigt kan man med hög sannolikhet förebygga utvecklingen av amblyopi. Kontinuerliga kontroller och regelbunden uppföljning hos både ögonläkare och ortoptist är viktigt vid behandling av skelning och amblyopi, avslutar Alfred Lüppert Svärd.

Next article