Skip to main content
Hem » nyheter » Kan munhälsan påverka ditt hjärta?
Sponsrad

Det finns ett samband mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar, dock råder det delade meningar bland forskarna om vad som är orsaken till sambandet.

Hjärt-kärlsjukdom och tandlossning, även kallad parodontit, är stora globala folksjukdomar som orsakar mycket lidande och leder till stora hälsoproblem. Tandlossning är den 6:e vanligaste icke smittsamma sjukdomen i världen. Den vanligaste är karies. Mellan 7 till 9 procent av Sveriges befolkning har någon form av svår tandlossning. Tandlossning är en inflammatorisk sjukdom som påverkas av närvaron av vissa typer av bakterier som finns i placket på tänderna. Hos en del individer kan för höga placknivåer i munnen leda till en överreaktion av immunförsvaret, vilket i sin tur leder till nedbrytning av vävnad runt tanden.

– Ett eventuellt samband mellan tandlossning och hjärtkärlsjukdom har länge diskuterats. Som en förklaringsmodell har inflammation föreslagits, genom att inflammation orsakad av tandlossning, kan påverka utvecklingen av åderförkalkning som är ett förstadium till hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt har bägge sjukdomarna flera kända gemensamma riskfaktorer så som diabetes och rökning, säger Eva Nordendahl, övertandläkare och forskare på Folktandvården Eastmaninstitutet i Stockholm.

Gemensamt inflammatoriskt mönster

Eva har tillsammans med andra forskare studerat detta men det råder fortfarande delade meningar om det föreligger ett direkt orsakssamband mellan dessa två tillstånd eller om det bara beror på gemensamma riskfaktorer. Stor sannolikhet är att det är gemensamma riskfaktorer tillsammans med ett gemensamt inflammatoriskt mönster som är förklaringen till sambanden, säger Eva Nordendahl.

–Ett tydligt känt samband är det mellan parodontit och diabetes typ 2, som är relativt vanligt förekommande bland individer med hjärt-kärlproblematik. Patienter med diabetes typ 2 är mer infektionskänsliga då de har ett försämrat immunförsvar och sårläkning jämfört med icke diabetiker. Individer med en dåligt reglerad typ 2 diabetes samt parodontit har en större risk att svara sämre på behandling, säger Eva Nordendahl. Som betonar vikten av en tät kontakt med tandvården för denna patientgrupp.

Besök tandvården regelbundet

Oavsett orsakssamband eller inte är det skäl att uppmärksamma tandhälsan hos alla patienter. Behandling av tandlossning minskar inflammationen i munnen, vilket är positivt för kroppen som helhet. Eva Nordendahls råd till personer med hjärt-kärlsjukdom är att upprätthålla en god munhälsa genom att regelbundet besöka tandvården. Hon betonar att för patienter med parodontit är egenvården hemma med användning av tandborste och mellanrumsborste, avgörande för att förhindra utvecklingen av sjukdomen.

Next article