”Tillsammans kan vi lösa utmaningen med kompetensförsörjningen inom vård och omsorg!”, säger Zenita Cider, VD för Vård- och omsorgscollege. Enligt SKR:s personalprognos kommer antalet personer över 80 år att öka med nästan 50 procent fram till 2031.* Denna utveckling kräver en betydande förstärkning av vård- och omsorgspersonalens kompetens. Vård- och omsorgscollege arbetar målmedvetet och engagerat för att fler ska välja att utbilda sig och arbeta inom denna viktiga sektor.
Vi jobbar för en certifiering av samverkan mellan utbildning och arbetsliv, regionalt och lokalt. Vi behöver kroka arm för att klara kompetensförsörjningen inom vård och omsorg, säger Zenita Cider.
Behovet av utbildad personal ökar, liksom vikten av kontinuerlig kompetensutveckling för redan anställda, så att de kan fortsätta att växa och utvecklas i sina yrkesroller.
–Det behövs framför allt fler ungdomar, understryker Zenita. Vi får inte ge upp hoppet om dem. Vi vill att de ska se att ett yrke inom vård och omsorg är ett bra karriärval. Det är en bransch som har trygga arbetsvillkor och som täcker allt från äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri och funktionshinder. Det finns många jobbmöjligheter; offentliga, privata och idéburen sektor som arbetsgivare, berättar Zenita Cider.
Certifiering som garanterar kvalitet och trygghet i vården och omsorgen
Föreningen Vård- och omsorgscollege drivs av Sveriges Kommuner och Regioner, Sobona, Fremia, Vårdföretagarna och Kommunal. Föreningen certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning och bedömningen görs utifrån åtta kvalitetskriterier.
– Vi tycker det är viktigt att utbildningarna som finns leder till jobb och att arbetsgivarna ska känna sig trygga med sina anställdas kompetens. Det är så viktigt att vi tar ett gemensamt krafttag tillsammans för kompetensförsörjningen! Vi har så många som engagerar sig, både lokalt, regionalt och nationellt. Jag är stolt över att vara en del utav VO-College. Vi skapar förändring inom vård och omsorg, avslutar Zenita Cider.