Skip to main content
Hem » nyheter » Vi behöver mer forskning på kvinnors hälsa!
Hjärthälsa

Vi behöver mer forskning på kvinnors hälsa!

Alexandra Charles Ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Efter att ha arbetat i över 25 år som ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben står en sak klar – mer forskning kring kvinnors hälsa behövs!

För min del blev det en väckarklocka när jag insåg att kvinnors hjärtinfarkter varken upptäcktes eller behandlades lika snabbt som männens. Det blev upptakten på föreningens viktiga arbete med att sprida kunskap och information om vår hälsa.  

Det hade ju varit fantastiskt om vi hade kunnat stanna där, vid kvinnohjärtat, men orättvisorna inom vården finns tyvärr kvar inom många områden. Det beror bland annat på att historiskt sett har medicinsk forskning fokuserat på manliga kroppar. Det har i sin tur lett till att kvinnors specifika symtom eller tillstånd inte alltid uppmärksammats på rätt sätt.

Några exempel är benskörhet där vården är mycket eftersatt – trots att varannan kvinna är drabbad! Vid smärta har forskning visat att kvinnor ofta får mindre smärtlindring än män vid liknande smärttillstånd.

När det gäller psykisk ohälsa, som depression och ångest, är kvinnor ofta överrepresenterade. Studier har visat att deras symptom ibland trivialiseras eller helt enkelt felbedöms!

Gynekologen Angelica Lindén Hirschberg intervjuas i det här numret och kvinnors klimakterie-problem är en annan typisk hälsofråga som alltför länge nonchalerats. Där var vår förening tidigt ute med att påvisa östrogenets positiva effekter.

Än idag kan klimakteriet förväxlas med just depression eller utbrändhet – vilket såklart inte ger rätt behandling.  

I tidningen kan du också läsa om endometrios och det är en sjukdom som 1,6miljonerklubben länge har kämpat för att uppmärksamma. Varje år samlar föreningen in pengar till forskning på kvinnors hälsa och ett av våra stipendier har tidigare gått till Malin Brunes, idag specialistläkare vid Södersjukhuset och något av en expert på just endometrios.  

–Ibland tar det upp till 20 år innan kvinnan får rätt diagnos vid svår endometrios. Det är helt enkelt för dålig kunskap inom vården, säger Malin Brunes, som är en av vår förenings medicinska experter.

Så det finns mycket kvar att göra innan vården är helt jämställd. Ett enkelt sätt att stödja kvinnors hälsa och bidra till att vi kan fortsätta att sprida kunskap och ge stipendier,  är att bli medlem.  

Tillsammans kan vi förändra vården och ge alla kvinnor en bättre livskvalitet och ett friskare liv!


FAKTA
1,6 & 2,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och visionen är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, och samlar också in pengar till forskning på kvinnors hälsa. Bli medlem här www.1.6miljonerklubben.com


Next article