Skip to main content
Hem » nyheter » Prurigo Nodularis: vikten av att ställa rätt diagnos
Din hud

Prurigo Nodularis: vikten av att ställa rätt diagnos

Prurigo Nodularis är en kronisk hudsjukdom med ett väldigt typiskt utseende och specifika symtom. ”För den drabbade innebär sjukdomen ett stort lidande, både fysiskt och psykiskt”, säger Tore Särnhult, överläkare i dermatologi vid Hallandskustens hudmottagning.

Det som framförallt kännetecknar sjukdomen är hudknölar som kliar och varierar i antal. En del patienter kan ha några enstaka knölar, medan andra kan ha flera hundra. Knölarna kan uppstå på armar, ben, händer, axlar och fötter, men aldrig i ansiktet.

– I de fall patienten går länge utan att få rätt behandling kan knölarna öka kraftigt i antal, säger Tore Särnhult.

Svår klåda

Klådan är såpass intensiv att patienten kan förvärra tillståndet, eftersom det kan vara omöjligt att sluta klia.

Tore Särnhult
Överläkare i dermatologi vid Hallandskustens hudmottagning

– Klådan beror framförallt på översignalering i nerverna som skapar en kraftig reaktion vilket resulterar i att patienten upplever klådan som väldigt intensiv och besvärlig, förklarar Tore.

Den kraftiga klådan är en av två faktorer som skiljer Prurigo Nodularis från andra eksem. Det andra är att de signalsubstanserna som skickas runt i huden också stimulerar bindvävscellerna, vilket gör att hudknölar uppstår.

Tidiga symtom

Till en början kan sjukdomen påminna om insektsbett som kliar, därför söker inte patienten vård. Och det är inte alla som känner till sjukdomen eftersom den är relativt ovanlig.

– Det finns ingen bra statistik på hur många fall som diagnostiseras varje år, men den ligger långt under exempelvis psoriasis eller atopiskt eksem. Den drabbar ungefär dubbelt så många kvinnor som män och debuterar oftast efter pensionsåldern.

Stigman kring sjukdomen

Tidigare har man trott att Prurigo Nodularis var en psykisk sjukdom som man orsakade själv, att den på något sätt var kopplad till en psykisk störning.

– Nuförtiden vet vi att sjukdomen uppstår på grund av förändringar i huden och störningar i regleringen av immunreaktioner i huden, men sjukdomen i sig har oftast en negativ påverkan på det psykiska välbefinnandet, menar Tore.

– De som är drabbade upplever oftast skam och det är vanligt att man undviker sociala situationer. Andra kan uppfatta att den drabbade inte sköter sin hygien eller är missbrukare. Huden är trasig och sårig, och sjukdomen är verkligen iögonfallande, men det är ingen sjukdom som smittar, och det finns hjälp att få.

Möjliga kopplingar till andra sjukdomar

Andra sjukdomsdiagnoser förekommer ofta tillsammans med Prurigo Nodularis, även om forskarna inte kan göra en tydlig koppling.

– Kronisk hjärtsvikt, kronisk lungsjukdom, kol och olika kroniska njursjukdomar är relativt vanligt. Dessutom finns andra hudsjukdomar, som förekommer hos Prurigo Nodularis patienter, exempelvis atopiskt dermatit, berättar Tore.

Vården för Prurigo Nodularis patienter utvecklas ständigt, det finns i dag sätt att behandla  sjukdomen på som för bara några år sedan inte var möjliga.

– Det är viktigt att den som upplever symtom söker vård och får hjälp i rätt tid, avslutar Tore Särnhult.

Next article