Turners syndrom är en kromosomavvikelse som bland annat leder till kortväxthet och avsaknad av äggstockar. För att kvinnor med Turners syndrom ska bli gravida krävs äggdonation. 2003 blev äggdonation för kvinnor med Turners syndrom lagligt i Sverige. Carina Levelind, som blev gravid via äggdonation i Storbritannien, var en av pionjärerna bakom lagändringen.
Turners syndrom drabbar enbart kvinnor och eftersom vi saknar äggstockar genomgår vi inte någon pubertet. Vi producerar inte heller några ägg som kan bli befruktade. Att hantera infertiliteten är därför en stor del av vår diagnos, säger Malin Eriksson, som är ordförande för Svenska Turnerföreningen och blev gravid via äggdonation 2018.
–När jag och min man ville skaffa barn sökte vi hjälp hos en fertilitetsspecialist i London. Vi åkte dit och genomförde IVF-behandling med hjälp av donerade ägg 1989 och i december samma år föddes vår son, säger Carina Levelind, som också är aktiv i Turnerföreningen.
Efter att hennes son fötts inledde Carina ett omfattande påverkansarbete för att ge kvinnor med Turners syndrom möjlighet att bil gravida via äggdonation i Sverige. 2003 förändrades lagen, vilket var en viktig milstolpe eftersom det gav fler kvinnor med Turners syndrom en chans att bli föräldrar.
Viktig lagändring inger hopp
–Lagändringen betydde jättemycket, den gav fler kvinnor med Turners hopp om att kunna förverkliga drömmen om att bilda familj. Jag är stolt över att ha bidragit till den här förändringen och att så många yngre kvinnor med Turners syndrom har tagit vara på möjligheten att bli gravid utan att behöva åka utomlands för att få den hjälp de har rätt till, säger Carina Levelind.
–Min son fyllde nyligen fem år och jag är jättetacksam för det arbete Carina och andra engagerade kvinnor lagt ner för att underlätta för framtida generationer av kvinnor med Turners syndrom. Infertiliteten är en svår fråga för många med vår diagnos. Just därför är möjligheten till äggdonation inom ramen för den offentliga vårdens högkostnadsskydd jätteviktig, säger Malin Eriksson avslutningsvis.