Skip to main content
Hem » Sällsynta diagnoser » Läkemedelssystemet måste moderniseras så att nya läkemedel kan komma patienterna till del
Sponsrad

Den medicinska utvecklingen accelererar med allt fler läkemedel för mer precis behandling. Genombrott sker inom såväl breda folksjukdomar som sällsynta diagnoser, och sjukdomar vi tidigare stod maktlösa inför kan idag behandlas eller till och med botas. Det är en fantastisk utveckling som ger nytt hopp till många svårt sjuka människor. Men de medicinska framstegen utmanar vårt drygt 20 år gamla läkemedelssystem som inte klarar av att hantera den snabba och individbaserade läkemedelsutvecklingen.

Svenska medborgare ska ha tillgång till en hälso- och sjukvård i världsklass. Det förutsätter kontinuerlig introduktion av nya behandlingar, men det svenska systemet med olika betalande och beslutande nivåer är idag illa anpassat för utvecklingen mot precisionsmedicin. Systemet både fördröjer och hindrar att läkemedel som godkänts inom EU kan användas så att svensk hälso- och sjukvård kan hjälpa patienter med stora behov. Det är en utmaning för både individ och samhälle och riskerar att urholka samhällskontraktet.

När de produkter som är resultatet av en efterfrågad utveckling inte används i sjukvården får det effekter. Inte bara för de patienter som får stå utan den mest effektiva – och ibland enda – behandlingen. Det påverkar även hälso- och sjukvårdens utveckling och bilden av Sverige som en framstående life science-nation. Nu är det hög tid att bestämma sig – vilket land ska Sverige vara?

Next article