Dagarna innan intervjun med Anders Stenkrona, privatekonom på banken Nordea, och Ellen Eriksson, generalsekreterare på den ideella organisationen Mattecentrum, äger rum har gratistjänsten Ekonomikoll.se precis lanserats.
Sajten är ett i raden av samarbeten mellan Nordea och Mattecentrum.
– Ekonomikoll.se riktar sig till unga och unga vuxna med syftet att ge dem verktyg för att kunna hantera sin egen ekonomi. Det kan vara allt ifrån att köpa sin första bostad till att börja spara till pensionen, eller en drömresa, säger Ellen Eriksson.
Hälsosam ekonomi, hälsosamt liv
Sajten är tänkt att lotsa i något som särskilt för unga kan te sig omöjligt – och kanske ibland onödigt – att förstå. Budget, pension, spara till en bostad, allt känns som väldigt långt bort… Tvärtom kan tidig kunskap bli hela skillnaden för ett hälsosamt, ekonomiskt, liv.
När Nordea genomförde en enkätstudie med 4000 vuxna svarande blev resultatet tydligt: människor som upplever att de har koll på och förstår sin ekonomi är mer optimistiska. Faktum är att undersökningen visade att man kan vara lika – om inte mer – optimistisk än om man hade tjänat mer pengar.
– Känslan av koll minskar oro och stress och att ha kontroll skapar förutsättningar för en hälsosam ekonomi, säger Anders Stenkrona. Det kan till och med vara viktigare än att ha mer pengar.
Engagemang för ungas framtid
Ju tidigare den här kollen kommer, desto bättre. Därför har Nordea i 15 år engagerat sig för barn och ungdomars ekonomiska kunskaper genom olika kunskapsinsatser. Sedan två år tillbaka är banken huvudpartner till Mattecentrum, som liksom Nordea engagerar sig för ungas möjlighet att ta makten över sin egen framtid.
– Mattecentrum är en verksamhet som jämnar ut spelplanen för unga att stärka sina kunskaper i matematik och nu även i ekonomi. Vi brukar prata om att förvärva naturvetenskapligt kapital och vårt mål är att fler unga ska göra just det, säger Ellen Eriksson.
Mattecentrum erbjuder kostnadsfritt stöd i matematik både via fysiska mötesplatser och digitala verktyg. Förutom praktiska kunskaper som gynnar en när man handlar eller ska laga mat så är matte bra för det tränar vårt tänkande. Det skapar förutsättningar för att kunna ta till sig information, resonera, ta beslut och lösa problem. Inte minst när man som ung vuxen ska börja hantera sin egen ekonomi.
Gör det till en vana
Forskning och inte minst senaste PISA-undersökningen visar på ett stort kunskapstapp inom matematik hos unga. Något som påverkar vilka möjligheter de har senare i livet, men som också bidrar till skolstress och att unga mår sämre.
Att Nordea som bank kan vara med och möjliggöra Mattecentrums viktiga arbete känns fantastiskt. Ekonomi kan dessutom göra matten lite mindre abstrakt, och det räcker långt med plus, minus och delat, säger Anders Stenkrona. Hans råd till unga är: Börja nu! Gör det redan nu till en vana att tänka budget och att spendera mindre än man tjänar.
– Det är också viktigt att veta att ”alla kan!”, oavsett om det handlar om ekonomi eller matte, säger Ellen Eriksson. Matematik och ekonomi är inte till för några få utan alla kan lära sig.