Skip to main content
Hem » nyheter » VMS – ett av de vanligaste och mest besvärande symtomen under klimakteriet
Sponsrad

Upp till 80 procent av alla kvinnor drabbas av VMS (vasomotoriska symptom), vilket är de värmevallningar och nattsvettningar som många kvinnor upplever i klimakteriet. Här går vi igenom vad det orsakas av, vilka symtomen är samt vilken behandling som finns att få.

Alla kvinnor kommer någon gång i livet att komma in i klimakteriet, då hormonnivåerna sjunker och menstruationen till slut upphör. Vanligtvis sker det någon gång mellan 45 och 55 års ålder, men varje kvinna är unik och påverkas följaktligen på olika sätt av klimakteriet. Dessutom finns det en rad faktorer som påverkar hur man upplever symtomen, och det kan exempelvis handla om olika medicinska tillstånd, psykiskt välbefinnande och etnicitet.

Plötslig värme i ansikte och på halsen

Ett av de vanligaste – och mest besvärande – symtomen i samband med att hormonnivåerna sjunker är VMS (vasomotoriska symtom). VMS är det medicinska namnet för värmevallningar och nattsvettningar som upp till 80 procent av alla kvinnor drabbas av. Dessa värmevallningar gör att man plötsligt, och ofta intensivt, upplever en värme i ansikte, på halsen och bröstet och i samband med det kan man få svettningar, rödfärgning av huden, frossa och hjärtklappning. Nattsvettningar är värmevallningar som inträffar i sömnen. Vanligtvis håller dessa vallningar och svettningar i sig i mellan en och fem minuter. Exakt vad det är som gör att kvinnor drabbas av VMS under klimakteriet är forskarna inte helt säkra på. Däremot vet man att VMS har sitt ursprung i hypotalamus, den del av hjärnan som reglerar kroppens temperatur. När nivåerna av östrogen minskar, i samband med klimakteriet, skickar hypotalamus felaktigt signaler att kroppen är varm, fast den inte är det, och utlöser därmed värmevallningar och nattssvettningar för att kyla ner kroppen.

Går att få behandling

Om man har problem med VMS eller andra symtom under klimakteriet kan man få bra information på 1177.se. Där kan man få tips på vad man kan göra själv för att minska besvären samt få råd kring när man bör kontakta läkare. För det finns behandling tillgänglig, både på recept och receptfritt. Utöver behandlingar finns det några saker man kan göra själv för att minska besvären med värmevallningar och nattsvettningar. Exempelvis kan man hålla sovrummet kallt (14-18 grader), sluta röka, klä sig i lätta lager och välja plagg av naturliga material samt hålla koll på vikten, då studier visar att problem med VMS är vanligare hos kvinnor med högre BMI.

Next article