Solskyddsfaktor är hudens bästa vän. Genom att använda solskydd dagligen minskar du risken för solskador och hudcancer längre fram i livet. Men vilket solskydd ska du välja? Och hur använder du solskydd bäst? Vi ger dig tips för att hitta rätt i djungeln av solskydd.
Solens UV-strålar kan leda till brännskador, påskynda hudens åldrande och öka risken för hudcancer. Hudcancer är den form av cancer som ökar allra snabbast i Sverige och det är därför viktigt att ta solskydd på allvar.
Solskyddsfaktor, SPF, anger hur mycket UVB-strålar huden tål innan rodnad eller solbränna inträffar.
– SPF 50 innebär att huden kan hantera 50 gånger mer UVB-strålar innan rodnad jämfört med oskyddad hud. På sommaren är det viktigt att använda en hög SPF, eftersom solbränna ökar risken för malignt melanom, säger Maria Godås, hudläkare vid Specialistläkargruppen Gävle.
Använd solskydd varje dag oavsett årstid
Solskyddsfaktor är dock bara ett mått på skyddet mot UVB-strålar och säger inget om skyddet mot UVA-strålar. UVA-strålar är lömska, eftersom man inte känner dem i form av värme på huden. Denna typ av strålar finns året om och är extra skadliga när de reflekteras i snö eller vatten. Därför är det viktigt att använda solskydd i ansiktet och på annan exponerad hud även på skidsemestern.
– UVA-skydd skrivs vanligtvis inte ut på produkten. När du väljer solskydd ska du därför leta efter en symbol med texten “UVA” inuti en cirkel. Symbolen innebär att UVA-skyddet är minst en tredjedel av UVB-skyddet. Vi rekommenderar att man alltid väljer minst SPF50, för då är också skyddet mot UVA-strålarna tillräckligt högt, säger Maria Godås.
Hur väljer man rätt solskydd?
Solskydd finns i många former och det kan ofta kännas svårt att veta vilket solskydd man ska välja. Den viktigaste regeln att komma ihåg är att det bästa solskyddet är det som du faktiskt använder.
Många föredrar en tjockare solkräm till kroppen och en lättare kräm till ansiktet. För dig med en aktiv livsstil finns vatten- och svettresistent solskydd som håller sig på plats även under intensiv fysisk aktivitet. Vid fysisk aktivitet kan det även vara smart att välja ett solskydd med egenskaper som förhindrar att det rinner ner i ögonen och svider.
– Det gäller att hitta ett solskydd som du gillar och som passar din livsstil. Om du till exempel har mycket kroppsbehåring som vanlig solkräm ofta fastnar i kan en sprayvariant vara en bättre lösning. Det viktigaste när man väljer solskydd är att välja en hög solskyddsfaktor med brett spektrum UVA- och UVB-skydd, oavsett om du har ljus eller mörk hud, säger Maria Godås.
Använd solskydd med kemiskt över fysikaliskt filter
Maria Godås rekommenderar solskydd med kemiska filter över fysikaliska filter, eftersom kemiska filter har en effektivare formula.
– Många tror att fysikaliska filter ger bättre skydd på grund av att fysikaliska solskydd lägger sig som ett vitaktigt lager på huden, men det stämmer inte. Solskydd med kemiskt filter har en bättre formula och finns i många olika former. Vår favorit är La Roche-Posay Anthelios UVMune400 Fluid SPF50+.
Lär barnen sunda solvanor
Personalen på Specialistkliniken Gävle åker ofta runt och föreläser om hur viktigt det är med solskydd, för såväl vuxna som barn. Barn som bränner sig en gång i barndomen lider dubbel risk för malignt melanom i vuxen ålder. 55–70% av alla barn bränner huden i solen årligen[1] – därför är det viktigt att tidigt lära barnen sunda solvanor.
– Håll barn under tre år borta från solen. Barn över tre år bör använda en vattentålig solkräm med hög SPF (SPF50+). Applicera rikligt med solkräm varannan timme och glöm inte bort områden såsom nacke eller öron. Vi rekommenderar också att barnen håller sig borta från solen mellan klockan 11–16 på sommaren.
Referens: 1. Tripp, M. K., Peterson, S. K., Prokhorov, A. V., Shete, S. S., Lee, J. E., Gershenwald, J. E., & Gritz, E. R. (2016). Correlates of Sun Protection and Sunburn in Children of Melanoma Survivors. American journal of preventive medicine, 51(3), e77–e85