Långvarig ofrivillig ensamhet är i sig livsfarligt och kan leda till psykisk ohälsa. I RSMH samlas personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa för att skapa gemenskap och motverka såväl ensamhet som psykisk ohälsa.
Selene Cortes, kanslichef på Riksförbundet för social och mental hälsa, betonar att vi alla behöver ett socialt sammanhang. I RSMH samlas personer med engagemang för social och mental hälsa. Många behöver återhämtning efter tid i psykiatrin, andra vill ha någon att prata med.
– Att ha sociala sammanhang är en förutsättning för mänskligt liv. Det är djupt rotat i oss. I vår förening bryter vi den ofrivilliga ensamheten varje dag, säger Selene Cortes, kanslichef på RSMH.
RSMH:s lokalföreningar är mötesplatser för både medlemmar och andra nyfikna. Där samlas man och genomför aktiviteter tillsammans. Det kan vara fortbildning, idéseminarium, resor och samtal över en kaffe. I lokalföreningarna möts du av personer med egen erfarenhet av social och psykisk ohälsa. Sociala sammanhang är vägen till ett fungerande liv, och kan vara något som avlastar både primärvård och föreskriven vård.
– Det krävs kontinuitet för att skapa gemenskap. Vår verksamhet är mycket mer än en punktinsats som kompletterar andra samhällsfunktioner, säger Selene Cortes och fortsätter:
– Jag är glad att det finns politiker som förstår värdet av att satsa på våra livsviktiga insatser.
Civilsamhället är en viktig socialpolitisk resurs, både för individ och samhället. Samtidigt ser RSMH att stödet till verksamheten varierar kraftigt över landet, och jobbar för att fler ska få en lokalförening i sin närhet.
Social återhämtning avgörande
Möjligheten till återhämtning är det absolut viktigaste, berättar Selene. Att ha ett socialt sammanhang där individen får den förutsättningslösa möjligheten tillsammans med andra i samma situation att växa som människa.
Jonas Bredford, ordförande för RSMH i Lund, berättar att han och övriga medlemmar söker upp personer som är i riskzon för ofrivillig ensamhet och isolering.
– Vi finns här 365 dagar om året för personer som hänger i luften mellan vård och en egen fungerande tillvaro, säger han och fortsätter:
– Jag har mött individer som nedvärderar sig själva och isolerar sig i sin egen värld, i tron att ingen bryr sig om dem. Det är här vår roll som motpol blir viktig. Vi som återhämtat oss blir också kvar och bidrar till gemenskapen. Genom att hjälpa andra hjälpa man också sig själv.
RSMH arbetar även politiskt för att möta utmaningarna kring olika former av ofrivillig ensamhet. Det finns initiativ på global och nationell nivå där man kommer vara med för att sprida exempel som fungerar.
– Vi är övertygade om att vägen tillbaka är genom det sociala. Det är en mänsklig rättighet att vara i ett sammanhang, säger Selene Cortes.
OM RSMH – Riksförbundet för Social och Mental Hälsa
RSMH har lokalföreningar på 78 platser i landet. Föreningen har kämpat för att mänskliga rättigheter även ska gälla personer med psykisk ohälsa sedan 1967. Man jobbar med politisk påverkan, patient- och brukarinflytande, utbildning och att bryta ofrivillig ensamhet varje dag.