För personer som lever med diabetes typ 1 är det viktigt att hålla hoppet uppe och inte betrakta sin sjukdom som en begränsning. Systrarna Filippa och Felicia Jartén, som diagnostiserades med diabetes typ 1 som barn, är fast övertygade om att personer med diabetes kan göra i stort sett vad som helst. I sin populära och uppskattade podcast ”Tre liv med diabetes” pratar de bland annat om vikten av struktur och planering för att ständigt ligga steget före sin sjukdom.
Felicia och Filippa Jartén, som utgör två tredjedelar av podcasten ”Tre liv med diabetes”, har lång erfarenhet av att leva med diabetes. Felicia fick sjukdomen som treåring och Filippa som ettåring.
–För min del har livet med diabetes verkligen gått i faser. Som tonåring hände så mycket annat roligt i livet. Då kände jag att jag inte hade tid att tänka på min diabetes. Som vuxen har jag nått en annan nivå av acceptans för min sjukdom. Vi har båda växt upp med att ständigt behöva planera livet utifrån vår diabetes. Vi gjorde allt det som andra ungdomar gjorde, men har alltid behövt ha koll på läget och helst ligga flera steg före, säger Felicia.
Stöttar varandra i tillvaron med diabetes
–Jag vet att det tyvärr förekommer mycket skam kring diabetes. Jag har aldrig skämts för min sjukdom. För mig har det tvärtom känts viktigt att utbilda vänner och andra personer i min omgivning kring vad diabetes egentligen innebär. När jag var yngre och mötte en del fördomar om diabetes från klasskompisarna så betraktade jag det som ett tillfälle att öka deras kunskap om diabetes, säger Filippa.
Felicia och Filippa, som idag är 26 respektive 29, har så länge de kan minnas stöttat varandra i tillvaron med diabetes. Podcasten ”Tre liv med diabetes” startade de 2017 eftersom de saknade ett forum som på ett avslappnat sätt tog upp olika aspekter av att leva med diabetes, från hur man kan få till en fungerande träningsrutin till hur man reser med diabetes. Syftet är att sprida kunskap, skänka hopp och att inspirera lyssnarna.
–Det känns viktigt för oss att hålla i gång podden eftersom den betyder mycket, både för oss och för lyssnarna. Podden fungerar lite som terapi för oss. Många lyssnare har följt oss under årens lopp och vi har gästats av alltifrån läkare till elitidrottare, säger Felicia.
Vill öka kunskapen om graviditet och diabetes
Graviditet och diabetes är ett ämne som de fick ett enormt gensvar på när det togs upp i podcasten. Många lyssnare med diabetes skrev att de gett upp drömmen om att få barn eftersom de trott att det inte är möjligt.
–När jag blev gravid och sökte information upptäckte jag att det talas otroligt lite om kombinationen graviditet och diabetes. Som gravid diabetiker är det extremt viktigt att ha bra blodsockernivåer för att inte riskera att skada barnet. Jag kollade min blodsockernivå var tionde minut i princip dygnet runt under min graviditet. Vi vill öka kunskapen och få fler att inse att det faktiskt går att bli mamma även med diabetes, säger Felicia, som har en dotter på 2,5 år.
Deras råd till andra med diabetes är att söka sig till någon form av nätverk, Facebookgrupp eller förening för människor som lever med diabetes. Där kan man få kontakt, utbyta erfarenheter och stötta varandra. För Filippa och Felicia betydde det exempelvis jättemycket att åka på läger för barn med diabetes. Känslan av att vara i ett sammanhang där diabetes var normen snarare än undantaget var häftig.
–Ett annat råd är att vara schysst och tillåtande mot dig själv. Eftersom diabetes är en kronisk sjukdom så når man aldrig någon mållinje. Sträva efter att acceptera din sjukdom och var snäll mot dig själv, även de dagar som känns jobbiga, avslutar Filippa.