Goda kunskaper i matematik är en viktig pusselbit – då det är något man bär med sig genom hela livet. Hamnar man som ung på efterkälken är det lätt att den onda spiralen växer – och att man till slut ger upp. Något som i värsta fall leder till högre risker för psykisk ohälsa.
Det är viktigt att både barn och ungdomar hänger med i inlärningskurvan när det handlar om matematik. Som ung kan det vara svårt att förstå syftet med det, eftersom man inte använder det i vardagen i samma utsträckning som när man blir äldre.
– Något som är väldigt viktigt är den generella uppmuntran. Det är väldigt viktigt att unga och barn får med sig att man faktiskt kan bli bättre och kan lära sig matematik, säger Ellen Eriksson, generalsekreterare på Mattecentrum, en ideell organisation som hjälper unga att utveckla sina mattekunskaper.
För att engagera sitt barn i matematik kan man till exempel använda sig av det barnet gillar att göra, menar Ellen. Hon lyfter fram exemplet datorspel. Hitta ett sätt att använda det för att prata och lära ut matematik på ett roligare sätt.
– Utforska tillsammans med ditt barn. Våga upprepa, och öva regelbundet, ha tålamod. Det är inte alltid lätt det här.
Det matematiska självförtroendet avgörande
För unga handlar det till stor del om självförtroendet. Det är viktigt att man hela tiden fortsätter att uppmuntra till att plugga matematik för att främja det matematiska självförtroendet. På så sätt blir det också enklare för dem att hänga med när matematiken blir mer avancerad.
– Sätter man grunderna och håller fast vid det, och får igång självförtroendet hos barnet, då kan man verkligen lyckas senare. Har man självförtroendet kan man komma hur långt som helst, menar Ellen Eriksson.
När det väl är dags att sköta om sin egna privatekonomi blir det betydligt enklare om man har bra matematikkunskaper. Det handlar om allt från att ta kloka ekonomiska beslut till att bedöma hur mycket något faktiskt kostar. Eller hur mycket man behöver spara för att nå ett visst sparmål. Klarar man inte av det ökar dessvärre risken för psykisk ohälsa.
– Det kan bli stora konsekvenser om man inte kan tillämpa matematiken senare i livet. Man hamnar i besvärliga situationer som gör att man i värsta fall mår dåligt. Då börjar den här negativa spiralen och det kan spilla över på allting till slut, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Fördjupat samarbete för unga
Den ideella föreningen Mattecentrum, som genom sina kostnadsfria fysiska och digitala räknestugor matteboken.se och chattforumet pluggakuten.se erbjuder barn och unga kostnadsfri läxhjälp i matematik, har nu tillsammans med Nordea fördjupat sitt samarbete. Nordea kliver in som huvudpartner till Mattecentrum, med syftet att stärka ungas matematiska självförtroende – och visa på hur man använder det i vardagen.
– Både Mattecentrum och Nordea tycker att alla ska ha rätt förutsättningar för att kunna nå sin potential. Där blir Nordea som partner en viktig pusselbit som kan visa på hur man applicerar det i vardagen, säger Ellen Eriksson.