Skip to main content
Hem » Barnhälsa » Livsviktig glädje till barn som kämpar
Barnhälsa

Livsviktig glädje till barn som kämpar

Foto: Tim Sobek

Att leva med en allvarlig sjukdom eller diagnos är tufft. Då kan en rolig upplevelse sätta guldkant på vardagen för att ge kraft att fortsätta kämpa. Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag uppfyller barns och ungas önskningar – aktiviteter som de kommer att minnas länge.

Under 2022 kommer fler än 8 000 barn och unga i Sverige som lever med en allvarlig sjukdom eller diagnos få vara med om en så kallad Stor Dag. En dag som ger både en paus från den tuffa tillvaron med behandlingar, men som också ger pepp och energi. 

Orkar med sin behandling bättre

Långa perioder på sjukhus tär på orken och humöret. Svante Norgren, överläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, har mött många av barnen som kämpar. Han vittnar om att aktiviteter som får barnet att skingra tankarna för en stund, till och med kan fungera som smärtlindring.

Svante Norgren

Medicinska Rådet, Min Stora Dag

Foto: Carin Tellstrom

– Det är uppenbart att barnet mobiliserar kraft, får mer energi och ork att bättre klara tuffa utredningar och behandlingar.

Upplevelser utöver det vanliga

En fotbollsintresserad kille fick möta landslaget på Friends arena, en musikintresserad tjej fick stå på scen och sjunga med Carola. Berättelserna är många från barn och ungdomar som har fått möta sina idoler, men stora dagar kan vara så mycket mer. Från att drömmen om en ny rosa cykel blir sann till att få en heldag med familjen på Gröna Lund. Att få testa bergsbestigning eller gå på Let’s Dance-premiär. Kreativiteten flödar hos Min Stora Dag och samarbetet med landets barnsjukhus är nära.

– Vi är stolta över att samarbeta med Min Stora Dag, där finns så mycket engagemang och kompetens. I vår tur bidrar vi med medicinsk expertis och dessutom nominerar vi barn till speciella upplevelser, säger Svante Norgren som sitter i det medicinska rådet på Min Stora Dag.

Vilka kan få en Stor Dag?

Det är inte bara de mest allvarligt sjuka som får möjligheten till en Stor Dag. Utan i grupp med andra barn kan man tillsammans få gå på exempelvis en vip-visning på bio. Gemenskapen är också stor när man träffar andra ungdomar och får möjlighet att åka på någon av Min Stora Dags läger. Ytterligare ett exempel är de upplevelsepaket som organisationen vill bjuda hela familjen på. En ansökan kan vårdnadshavare göra om barnet är mellan fyra och 18 år, bor i Sverige och har en allvarlig livspåverkande sjukdom eller diagnos.

– Vår önskan är att alla dessa barn och unga ska få möjlighet att vara med om en Stor Dag, avslutar Svante Norgren.

Next article