För många är beskedet om att man har en livslång sjukdom chockartat och nedslående. Samtidigt ger diagnosen och kunskapen om vad den innebär möjligheter att hantera sjukdomen på bästa sätt.
I den här satsningen möter du tiokamparen Fredrik Samuelsson. Han har nyligen tävlat för Sverige i friidrotts-EM, trots sin reumatiska sjukdom. Han berättar om hur tungt det var att få diagnosen, men också om hur han lever med sin sjukdom i dag.
Att få en tidig diagnos är viktigt även för den som drabbas av något så vanligt som artros. På så vis kan smärta och stelhet motverkas och sjukdomsutvecklingen bromsas. Ofta räcker det med regelbunden och individuellt utformad träning.
Rehab och träning är A och O
Regelbunden rehabilitering och träning är en avgörande del i en effektiv behandling av alla reumatiska sjukdomar; för att läkemedlen ska ha avsedd effekt och för att kroppens egna mekanismer mot långvarig smärta och eventuella sömnsvårigheter ska fungera.
Därför är det extremt viktigt, och samhällsekonomisk lönsamt, att se till så att personer med alla former av kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar får tillgång till professionellt och individuellt utformad rehabilitering som fungerar för dem. Men så är det inte idag.
Lotta Håkansson
Ordförande, Reumatikerförbundet
Foto: Tim Sobek
I våras genomförde Reumatikerförbundet en enkät till sina medlemmar om tillgången till rehabilitering inom hälso- och sjukvården. Undersökningen visar att många människor inte får den rehabilitering de har rätt till. Utifrån den har vi arbetat intensivt i valrörelsen med att utbilda politiker om nyttan med rehabiliterande insatser för kroniskt sjuka. Vi fortsätter envist efter valet.
Minskad tillgång till bassängträning
Samtidigt ser vi hur tillgången till små energieffektiva varmvattenbassänger stadigt minskar i hela landet. En anledning är att kommuner och regioner uppger att de inte har råd att renovera badhus. Badhus som byggdes för 50–60 år sedan. Men att inte möjliggöra träning och rehabilitering för människor med kronisk sjukdom kan också bli mycket dyrt! Många människor med reumatisk sjukdom kan nämligen inte välja träningsform på samma sätt som andra. Utan bassängträning kan vara den enda form av träning som fungerar.
Genom att läsa reportaget om träningsledaren Birgitta får du förståelse för hur viktiga träningarna i varmt vatten är för många av våra medlemmar. Kanske vill du själv delta i bassängträning, i frigörande dans, eller i någon annan av alla de aktiviteter som våra föreningar anordnar i landet. Du är varmt välkommen till Reumatikerförbundet!