Årligen försvinner stora mängder medicinska tillgångar från landets sjukhus. Det är en dyr nota för kommuner och regioner att betala. Med smarta IoT-lösningar går det att spara pengar samtidigt som vården blir effektivare och patientsäkerheten högre.
En hjärtstartare på villovägar. Utrustning som saknas. Stulna textilier. Det är en verklighet på landets sjukhus som inte bara orsakar ekonomiska förluster utan också gör vården mindre effektiv.
– En sjuksköterska lägger i genomsnitt 30 procent av sin arbetstid på att leta efter försvunnen utrustning. Det är tid som de skulle kunna ägna åt patienterna istället. Dessutom är det en patientsäkerhetsfråga att personalen vet var hjärtstartaren finns, säger Anders Bergfeldt, vd för BordaTex som levererar IoT-lösningar för sjukvården. IoT (Internet of Things) innebär att föremål och enheter är utrustade med inbyggd elektronik och kommunicerar via Internet. Bolaget har utvecklat Asset Safety – en IoT-produkt som fastställer var sjukhusets medicinska tillgångar finns.
Anders Bergfeldt
VD, Borda Tex
Foto: BORDATEX
Mindre infektionsrisk med spårbarhet på textilier
– När det gäller till exempel textilier räknar man med att 10-15 procent av beståndet försvinner från sjukhusen. Det är en ekonomisk förlust men det är också miljöpåverkan när regionerna köper in mer än de behöver, säger Anders Bergfeldt och fortsätter.
– Med spårbarhet på textilier minskar också risken att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner. Tekniken kan säkerställa att personalen byter till rena kläder inför varje arbetspass och inte förvarar arbetskläder ihop med privata kläder i sina omklädningsskåp.
IoT ger förutsättningar att fatta bra beslut
Anders Bergfeldt menar också att IoT-driven data ger goda förutsättningar för ansvariga att fatta välgrundade beslut om till exempel inköp och patientflöden.
– När man vet vad som finns och vad som saknas riskerar man inte att göra dåliga reinvesteringar.
Man kan även tagga patienter för att veta var de befinner sig vid viktiga situationer som inför en operation.
– Det bidrar till kortare vårdköer och minskar risken för flaskhalsar vid operationer. Dessutom är det betydelsefull information när man i efterhand utvärderar och analyserar situationer och händelser.
Elcin Gunay är projektledare på BordaTex. Hon har lång erfarenhet av att implementera IoT-produkter på sjukhus. Hon tror att fler vårdgivare kommer att använda tekniken inom en snar framtid.
Elcin Gunay
Projektledare, Borda Tex
Foto: BORDATEX
”Fördelarna är oändliga”
– Jag har sett hur mycket sjukhusen lär sig om sin verksamhet och arbetsflöden med tekniken. Det är anmärkningsvärt hur IoT kan påverka. Fördelarna är oändliga. Anders Bergfeldt instämmer.
– Tar man hjälp av tekniken kommer man snart se de ekonomiska vinsterna i form av minskat svinn, men också en effektivare vård, mindre administration och större patientsäkerhet. Det är där de stora vinsterna finns. Det är en investering som betalar sig på bara några år.